Egy rakás magyarországi fülesbagoly már tavaly ősszel megtojt és a télen felnevelt egy adag fiókát

ÁLLAT
február 29., 06:34
photo_camera Hu-hu, mekkora vagyok, mondaná ez a dombóvári bagolyfióka, ha úgy beszélne, mint egy spicces dédnagybácsi.

Ha este hazafelé tartva igen éles, fülsüketítő madárvijjogást hallottál mostanában - olyat mintha valaki rálépett volna egy óriási sípoló gumiállatra -, akkor nem biztos, hogy a füled csengett. Hanem tényleg növendék erdei fülesbagoly hívta a szüleit.

Februárban? Igen! A Magyar Madártani Egyesület szerint 2023/24 telén az országban több helyen is azt figyelték meg, hogy tél végére fejlett fiókák laknak a fészekben vagy a környékén. (Az erdei fülesbagoly normálisan március végén-április elején rakja le a tojásait, a kifejlett fiókák hangját pedig május-júniusban élvezhetjük. Főleg településeken, mert hősünk a neve ellenére vagy épp amiatt direkte rühelli az erdőket és sokkal jobban szereti a településeket.)

Az alanti videó például múlt pénteken készült Dombóvár belvárosában és egy 4-5 hetes erdeifülesbagoly-fióka látható rajta, egy tesója meg hallható. Az MME szakértői szerint ez azt jelenti, hogy a szülő madár valamikor tavaly karácsony környékén kezdhette el a költést.

link Forrás

A madárvédők azért gyanakszanak arra, hogy a jelenség országos lehet, mert már január legelején hírt kaptak két, akkor 3-4 hetesre becsült fészekaljról, amik közül az egyiket Mezőhegyesen figyelték meg, a másikat viszont Tiszaújvárosban. E két esetben az anyák 2023. október végén, november elején rakhatták le a tojásokat-

Az MME óvatosan fogalmaz a jelenség okáról, amit ritkának, de természetesnek nevez. Utoljára 2004-ben tapasztaltak ilyet itthon és összefüggésbe hozzák a kisrágcsáló zsákmányállatok időszakonként bekövetkező állományrobbanásával, mivel a 2023/2024-es idényben is ezt tapasztaljuk éppen. Mármint nem te meg én, de aki kisrágcsálót eszik naponta, az feltétlenül.

Mivel a baglyok kitollasodva kelnek ki és a tojó hetekig melegíti még őket, az átlagos téli idő kezdetben nem is veszélyes rájuk nézve. Kockázatot az jelent, ha a fiókák már nagyobbak és akkor fordul nagyon havas-jegesre a tél, illetve ha abban a pár hetes időszakban fordul zordra a helyzet, amikor a fiókák már elhagyták a tojást, de még röpképtelenek. Ez télen azért is életveszélyes rájuk nézve, mert ilyenkor nem rejti őket úgy a fák lombja a ragadozók elől, mint a kora nyári kikelés után.