Úgy tűnik, mégsem lesznek Fülöp-szigeteki buszsofőrök a fővárosban

közlekedés
március 21., 15:55

„Megtaláltuk azt a jogi megoldást, aminek következménye, hogy nem lesz filippínó buszsofőr az Arriva buszain sem” – mondta Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes egy sajtótájékoztatón. A Telex szerint arról is beszélt, hogy megnézték a fővárosnak a céggel kötött szerződéseit, így találták rá a megoldásra.

photo_camera Fotó: Kiss Bence/444

Kiss többször is elmondta, az ilyen típusú munkaerő alkalmazása szembemegy a fővárosi és a szélesebb értelemben vett társadalompolitikai célokkal, és ezzel lemondanak a hazai munkaerő tartalékról. Szerinte álságos annak hangoztatása is, hogy kölcsönzött munkaerő alkalmazása esetén nem gyengülnek a munkavállalói jogok, és a lépésnek nincs bérleszorító hatása, hiszen alternatív foglalkoztatási keretek és bérezési rendszer jön létre.

A Fülöp-szigeteki buszsofőrök ügye tavaly ősszel került be először a hírekbe. Kiss még október elején nyilatkozta, hogy a városvezetés nem tartja jó iránynak a sofőrhiány külföldiekkel történő enyhítését. A politikus ezt azután mondta, hogy a BKK 450 budapesti buszát üzemeltető ArrivaBus Kft. bejelentette, novembertől indonéz és Fülöp-szigeteki buszsofőröket is alkalmaz majd a járatain.

Novemberben 23 Fülöp-szigeteki buszsofőr érkezett Budapestre, azt ígérték, hogy januárban már munkába állhatnak. Ez nem történt meg, foglalkoztatójuk, az ArrivaBus Kft. februárban azt mondta, ennek az az oka, hogy még nem zárult le a képzési programjuk.