A felsőoktatási dolgozók bérpapírjaikkal mentek a Kulturális és Innovációs Minisztérium elé, de az államtitkár még mindig 710 ezer forintos átlagbérről beszél a parlamentben

oktatás
április 15., 11:15

Továbbra is érdekes számokkal példálózik a Kulturális és Innovációs Minisztérium a felsőoktatásban dolgozók bérét tekintve. Legutóbbi videónkban bemutattuk, hogy a négy megmaradt állami egyetem dolgozói a bérpapírjaikkal vonultak a minisztérium elé, hogy tárgyaljanak Hankó Balázs felsőoktatásért felelős államtitkárral, aki a parlamentben kedden azt mondta, hogy az ELTE és BME dolgozóinak altágbére 710 ezer forint. Ehhez képest a videónkban az látszik, hogy még egy habilitált docens sem keres nettó 355 ezer forintnál többet.

link Forrás

Hétfőn az Országgyűlés napirend előtti felszólalásaiban most Zsigó Róbert, a Kulturális és Innovációs Minisztérium parlamenti államtitkára hivatkozott ugyanerre az adatra, amikor az LMP-s Csárdi Antal felhozta a felsőoktatási dolgozók bérének témáját.

Zsigó Róbert, a Kulturális és Innovációs Minisztérium parlamenti államtitkára elmondta, „az elmúlt hat évben Magyarország megduplázta a felsőoktatás finanszírozására fordított összeget. Míg 2016-ban 504 milliárd forint 2022-ben 1055 milliárd forint volt ez az összeg. Ezzel a GDP-arányosan közel 2 százalékos költéssel az EU top öt országa között van Magyarország.”

Ezután egy 8 és egy 7 évvel ezelőtti béremelésre hivatkozott: 2016-ban 15 százalékos, 2017-ben 27 százalékos béremelést hajtottak végre. Majd hozzátette, hogy az ELTE oktatóinak átlagos keresete 710 ezer forintra emelkedett 2023 áprilisában, a BME oktatóinak átlagbére nagyjából megegyezik ezzel az összeggel. Zsigó hozzátette, hogy szükség van a további béremelésre, de a háborús időszak miatt türelmet kért.

Az ELTE és a BME béreivel a 444 részletesen foglalkozott ebben és ebben a cikkben.