Több európai országot is célba vettek az orosz hírszerzéshez köthető hekkerek

külföld
május 04., 13:23

A Fancy Bear névre hallgató orosz hackercsoport támadásairól számolt be a német, a cseh és a lengyel kormány is, írja a Politico. A német kormány pénteken közölte, hogy az Olaf Scholz német kancellár szociáldemokrata pártjához tartozó tisztségviselők email-fiókjai veszélybe kerültek az orosz hírszerzéshez köthető Fancy Bear hackercsoport támadását követően.

A cseh kormány is közölte, hogy ugyanebben az időben ők is észlelték a Fancy Bear behatolását a cseh intézményekbe. A csoportról, és lehetséges beavatkozásáról a 2016-os amerikai választásokba, itt olvashatnak.

„Lengyelország, amely szintén az APT28 [a Fancy Bear egy másik neve a sok közül] célpontjai közé került, határozottan elítéli az orosz szereplők által folytatott, ismétlődő, rosszindulatú kibertámadásokat” – áll a lengyel külügy közleményében.

Nem ez az egyetlen zavar, amit az oroszok mostanság okoztak. A Balti-tenger feletti GPS-jeleket az utóbbi időben az orosz drónellenes tevékenységek zavarhatták meg, írja a Politico. A háború közelsége miatt amúgy is gyakran zavarták meg a jeleket, de a finn Közlekedési és Hírközlési Ügynökség (Traficom) közlése szerint a jelenség 2024 januárjában fokozódott. Ekkor kezdődtek Ukrajna dróntámadásai az orosz energetikai infrastruktúrák ellen.

Az észt kormány szerint a zavarás hibrid támadást is jelenthet, de a finn Traficom szerint valószínűleg csak az orosz önvédelem mellékhatása. „A GNSS [globális navigációs műholdrendszer] vagy a mobilfrekvenciák által irányított drónok megakadályozására használhatják” – közölte a Traficom.

A finn ügynökség szerint a Finnországba és a Finnországból való repülés továbbra is biztonságos. A Finnair a hét elején egy hónapra felfüggesztette járatait az észtországi Tartuba, az észt kormány pedig bejelentette, hogy a helyzetet a NATO- és EU-beli partnereivel fogja tárgyalni.

Kiemelt videóink