Már a Mi Hazánk is Sulyok Tamás lemondását követeli

POLITIKA
május 30., 14:48

„Erkölcsileg méltatlanná vált Sulyok Tamás, mert a magyar föld idegen kézre játszásában vett részt!” – közölte Dócs Dávid, az Országgyűlés Mezőgazdasági Bizottságának tagja, a Mi Hazánk alelnöke.

Dobrev Klára, a DK EP-listavezetője a múlt héten jelentette be, hogy feljelentést tesz, miután az államfő még szegedi ügyvédként részt vett zsebszerződéses földügyletekben, azaz abban, hogy 1990 után külföldi állampolgárok a törvényi tiltás ellenére magyarországi termőföldet szerezhessenek. Az elnöki hivatal tagadta, hogy bűncselekmény történt volna.

photo_camera Fotó: Kisbenedek Attila/AFP

A Mi Hazánk azt írja: „Novák Katalin kegyelmi botránya után most a Fidesz által kinevezett Sulyok Tamásról láttak napvilágot olyan bizonyítékok, amelyek egyértelműen alátámasztják, hogy a magyar föld osztrákoknak való kijátszásában vett részt, Ausztria tiszteletbeli konzuljaként. Ez a tevékenysége erkölcsileg vállalhatatlan!”

A párt szerint a „kormány által a nemzeti egység megteremtésére kinevezett államfő az eredeti feladatával szemben ezzel ismét morális válságot okoz, hiszen részt vett a haza kincseinek korlátozott mennyiségben rendelkezésünkre álló erőforrásának, a magyar földnek az idegeneknek történő kiárusításában”.

„A Mi Hazánk Mozgalom szerint a magyar föld nem eladó, ezért megbocsáthatatlan bűnnek tartjuk, ha annak kiárusításban – akár a jelenben, akár a múltban – részt vállalt valaki az ország vezető beosztású személyei közül. Számtalan esetben hívtuk fel a figyelmet már a Parlamentben arra, hogy több megyényi területet szereztek meg külföldi gazdák – sokszor szervezett kereteken belül –, jóval olcsóbban, mint a nyugati földárak, jóval nagyobb tőkeerővel, mint amivel a hazai gazdák rendelkeznek, és versenyezni tudnának, ezért különösen súlyos és minősített ez az eset” – írja a párt.

Dócs Dávid közölte: „Egy ilyen botrányos eset kiderülése után Sulyok Tamásnak az egyetlen elfogadható döntése a köztársasági elnöki címről való azonnali lemondás!”

Dobrev kedden jelentette be, hogy összegyűltek a megfosztási eljárás kezdeményezéséhez szükséges aláírások, Sulyoknak mennie kell, Orbán Viktornak pedig válaszolnia kell arra, hogy „lehet-e Magyarország köztársasági elnöke egy olyan ember, aki köztörvényes bűnöket követett el”.

Az ellenzéki pártok csütörtökre kezdeményeztek rendkívüli ülést a parlamentben, hogy határozati javaslatban ítéljék el a külügyminisztérium elleni orosz kibertámadást, és kezdeményezzék az államfő tisztségtől való megfosztását. Kövér László péntek 20 órára hívta össze az ülést, de a kormánypártok nem mennek el az ülésre, így az ülés nem lehet határozatképes.

Sulyok Tamás szerdán borsófőzeléket ebédelt.

Kiemelt videóink