Párizsban tárgyal Macron, Zelenszkij és Biden

háború
június 07., 11:00

Párizsban találkozik Emmanuel Macron, Volodimir Zelenszkij és Joe Biden a D-nap alkalmából pénteken - az államfők várhatóan egy 225 millió dolláros ukrajnai fegyverszállítmányról tárgyalnak a jövő heti G7 csúcstalálkozó előtt.

A normandiai partraszállás nyolcvanadik évfordulójára szervezett találkozókon Macron az újabb támogatások bejelentése mellett napirenden tarthatja a francia katonák Ukrajnába küldését is, az orosz fenyegetések ellenére. Olekszandr Szirszkij ukrán főparancsnok május utolsó napjaiban jelentette be, hogy aláírta azokat a papírokat, amik lehetővé teszik, hogy francia katonai kiképzők érkezzenek ukrajnai katonai kiképzőközpontokba. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter kedden a Kongói Köztársaságban tett látogatásakor arról beszélt, az orosz hadsereg minden Ukrajna területére lépő francia kiképzőt

legitim katonai célpontnak tekint.

Biden csütörtöki beszédében párhuzamot vont a második világháború zsarnokság elleni harca és Ukrajna Oroszországgal vívott háborúja között, és lediktátorozta Vlagyimir Putyint.

link Forrás

A jövő heti G7 csúcstalálkozón a résztvevő országok a befagyasztott orosz vagyonokból származó ötvenmilliárd dolláros ukrán hitelről tárgyalnak: a G7-ek több mint egy éve vitatkoznak arról, hogy mi legyen az Oroszország elleni szankciók miatt befagyasztott külföldi vagyonok sorsa. Becslések szerint az Európai Unió, az Egyesült Államok, Japán és Kanada a háború kirobbanásakor mintegy háromszáz milliárd dollárnyi orosz központi banki eszközt - értékpapírokat, készpénzt - zárolt. A hivatalos számok nem ismertek.

A javaslattal várhatóan továbbra is kevésbé lesznek támogatók az Egyesült Államok kongresszusának republikánusai, akik január óta blokkolják az Ukrajnának szánt forrásokat - ezzel akadályozva a nyugati partnerek által ígért fegyverek érkezését.

Biden a múlt héten megváltoztatta korábbi álláspontját, és beleegyezett, hogy Ukrajna orosz területeken is bevesse az Egyesült Államok által szállított fegyvereket. (Reuters)

Kiemelt videóink