Rácz András a küszöbön álló harmadik világháborúról: Teljesen megalapozatlan, rövidebben fogalmazva, ostobaság

MIND MEGHALUNK
június 09., 19:18

„Teljesen megalapozatlan, rövidebben fogalmazva, ostobaság”,

- válaszolta Rácz András Oroszország-szakértő a Telexnek arra a kérdésre, hogy valóban a harmadik világháború kirobbanásának küszöbén állunk-e - ahogy azt kormánypárt „Fidesz vagy halál” alapon központi és egyetlen témájává tette az idei kampányban.

A szakértőt a lap választási eredményvárójának vendégeként kérdezte az orosz-ukrán háború választásokra gyakorolt hatásáról, a magyar kormány háborús retorikájáról és az orosz-ukrán háború jelenlegi állásáról. A 444-en is rendszeresen publikáló Rácz nemrég a harkivi orosz fronton járt, amit állítása szerint mostanra teljesen elszigeteltek az ukránok, így az orosz erők valószínűleg nem lesznek képesek bevenni a várost.

Békemenet: Bayer Zsolt, Semjén Zsolt, Bencsik András, Deutsch Tamás és Németh Szilárd
photo_camera Békemenet: Bayer Zsolt, Semjén Zsolt, Bencsik András, Deutsch Tamás és Németh Szilárd Fotó: Bankó Gábor/444

A szakértő szerint a harkiviakra „keserű, makacs, elszánt kitartás” jellemző, tömeges menekülthullámra sem kell számítani - de a korábban belengetett béke egyelőre nem realitás. „Ez egy információs művelet, semmi több”, mondta a szakértő arra az értesülésre, miszerint Vlagyimir Putyin kész lenne tűzszünetet kötni a jelenlegi frontvonalakon.

„Ha bármilyen oldalon elmozdulás lenne, azt tudni fogjuk időben. Nem úgy tör ki egy harmadik világháború, mint ahogy az ember leejt egy poharat: egyik másodpercben pohár, a másik másodpercben szilánkok. Ez egy folyamat” – mondta.

Rácz szerint bár az orosz-ukrán háború Európa-szerte állandó napirenden van, olyan szinten abszolutizálva sehol sincs, mint Magyarországon. Az idei választási kampányban a Fidesz és Orbán Viktor központi témájává tette, hogy a Nyugat egy harmadik világháború kirobbantását szorgalmazná; ha a baloldal győz, csak idő kérdése, és a háború utolér; egy ilyen világszintű konfliktus elkerülhetetlen, ha nem valósul meg a békekötés, a béke pedig egyenlő a Fideszre leadott szavazattal.

A 444-en egész nap, éjszakába nyúlóan közvetítjük a fővárosi, önkormányzati és EP-választás eseményeit. Ha választási jogsértést tapasztalnál, értesítsd a TASZ forródrótját.