Ma szavaznak a parlamentben arról, hogy megfosszák-e Sulyok Tamást a köztársasági elnöki tisztségétől

belföld
június 10., 04:12

Tavaszi ülésszakának utolsó, kétnapos ülését tartja a parlament hétfőn.

Az Országgyűlés honlapján olvasható napirendi javaslat szerint a hétfői ülés 13 órakor az ügyészség napjára, valamint a magyar haditengerészek és a hősi halált halt magyar haditengerészek napjára történő megemlékezéssel kezdődik, majd napirend előtti felszólalások hangzanak el.

Több mint két órán keresztül interpellációk, valamint azonnali kérdések is lesznek. A parlament titkos szavazáson dönt arról az ellenzéki kezdeményezésről, amely a köztársasági elnök tisztségétől való megfosztására irányul.

Ezt követően a képviselők mintegy negyven percen át kérdezhetik a kormányt. Törvényjavaslatok bizottsági jelentéseiről és összegző módosító javaslatairól is vitáznak a képviselők, köztük az államfő kegyelmezési jogkörével összefüggő alaptörvény-módosításról, valamint a gyermekvédelmi törvények módosításáról.

Dobrev Klára május végén állt elő azzal, hogy a csongrádi földmaffia egyik figurája volt Sulyok Tamás még ügyvédként, törvényellenesen, vélhetően bűnszervezetben, pénzért játszott át magyar termőföldet külföldieknek. A DK-s politikus szerint Szeged környékén több mint 1000 hektár termőföldet érintett a földmaffia üzlete, ennyi földet segített 3-4 ügyvéd külföldi kézre juttatni: egyikük az ajándékozást, a másik a kölcsönszerződést ellenjegyezte. Egyikük volt Sulyok Tamás. (később megtudtunk, hogy egy 2002-es szerződés volt az első, ahol Sulyok neve ellenjegyző ügyvédként felbukkant).

Sulyok hivatala akkor cáfolatot adott ki az ügyben. Dobrev két nappal később viszont újabb sajtótájékoztatón azzal állt elő, hogy Sulyok „még alkotmánybíróként is a földmaffiát szolgálta”, ezért különösen nagy kárt okozó csalás bűncselekményi gyanúja és hivatali kötelesség megszegésével elkövetett hivatali visszaélés bűncselekményi gyanúja miatt feljelentést tesz Sulyok Tamás ügyében Polt Péter legfőbb ügyésznél.

A politikus ezt a kijelentését azokra az általunk már korábban megírt tényekre alapozta, hogy Sulyok még a 2014. szeptemberi alkotmánybíróvá választási után is kézbesítési megbízott maradt a földügyben érintett deszki cégnél, az Agronómia Kft.-nél (a cég viselt dolgairól itt írtunk), illetve 2014 novemberében, már megválasztott alkotmánybíróként kézbesítési megbízást vállalt az Agronómia három osztrák tulajdonosának egy másik cégében, a Botanic-Garden Kft.-nél. Erről az ügyészség megállapította, hogy Sulyok Tamás alkotmánybíróként nem látott el ügyvédi tevékenységet, ennek keretében kézbesítési megbízotti tevékenységet sem, így alkotmánybírói szolgálatának ideje alatt jogszerűen vette föl alkotmánybírósági juttatásait, ezzel sem csalást, sem hivatali visszaélést nem követett el. (MTI)