Olyan durván kompromittálták az oroszok a külügy rendszerét, hogy azt sem lehetett megállapítani, hogy mihez férhettek hozzá

podcast
június 14., 19:20
  • Mi történhetett a magyar külügyben a 2021-es orosz hekkertámadás előtt és után?
  • Mit jelent az, hogy a NATO műveleti térként tartja számon a kiberteret?
  • Miért támadnak hekkerek például londoni kórházakat?
  • Hogyan befolyásolhatja a területet a mesterséges inteligencia fejlődése támadó és védekezői oldalról?

A TEFI-projektünk keretein belül olyan témákkal foglalkozunk, amik valamilyen módon hatnak arra, hogy milyen az a biztonság, amiben itt, Közép-Európa szívében élünk. A kiberbiztonsági témájú podcastunk már be volt tervezve, amikor dokumentumokkal alátámasztva mutattuk be, hogyan hekkelték szét az oroszok a külügyminisztérium rendszerét, és hogyan hazudtak erről a kormányzati politikusok, így a téma még aktuálisabb lett.

A tartalomból:

1:21 A külügyminisztérium elleni 2021-es orosz támadásról.

3:06: „A teljes érintettség okán": a külügyminisztérium kompromittálódott címtár-, levelező- és fájlkiszolgáló szolgáltatásairól.

4:20: „4000 munkaállomás és 930-nál több szerver vált megbízhatatlanná."

6:22: A behatolások lappangási idejéről és felfedezéséről.

12:15: A felkészülés alapja az i-n-f-o-r-m-á-c-i-ó-m-e-g-o-s-z-t-á-s

14:35: Mi a teendője a kormányzatnak egy olyan átfogó támadás után, mint ami a külügyminisztériumot is érte?

18:50: A legnagyobb hiba, ami Szabó Hedvig leveléből megállapítható.

20:18: A jól működő kibervédelmi központot a 2014-es választások után szétbombázták, ennek a következményei a mai napig láthatók, érezhetők, ahogy az elmúlt hetek eseményei is mutatják.

22:27: Az Európai Unió...

27:16: ... és a NATO kibervédelmi együttműködéséről, hadgyakorlatoktól a kibervédelmi kölcsönös segítségnyújtásról.

30:25: 2007-ben az oroszok egy hétre lekapcsolták Észtországot az internetről, ebből nagyon sokat tanult mindenki. Például azt is, hogy az igazán fájdalmas kibertámadás fizikai következményekkel is jár.

34:35: A londoni kórházakat ért orosz hekkertámadásokról, és a kritikus infrastruktúra fontosságáról.

38:21: Hogy ne mindig csak az oroszokról legyen szó: útmutató kínai, iráni, észak-koreai, vietnámi hekkercsoportokhoz...

42:50: .... és az Anonymushoz.

46:20: A mesterséges intelligenciáról.


Címlapkép: Botos Tamás/444

Partnerek

Ez a cikk a The Eastern Frontier Initiative (TEFI) projekt keretében készült. A TEFI közép- és kelet-európai független kiadók együttműködése, amelynek keretében a közép-európai régió biztonságával kapcsolatos kérdéseket járjuk körbe. A projekt célja, hogy elősegítse a tudásmegosztást az európai sajtóban, és hozzájáruljon egy ellenállóbb európai demokráciához.

bellingcat logo sme logo wyborcza logo pressone logo

A Magyar Jeti Zrt. partnerei a projektben: Gazeta Wyborcza (Lengyelország), SME (Szlovákia), Bellingcat (Hollandia), PressOne (Románia).

A partnerség közös, angol nyelvű honlapja az alábbi linken érhető el: https://easternfrontier.eu/

A TEFI projekt az Európai Unió társfinanszírozásával valósul meg. Az itt szereplő vélemények és állítások a szerző(k) álláspontját tükrözik, és nem feltétlenül egyeznek meg az Európai Unió vagy az Európai Oktatási és Kulturális Végrehajtó Ügynökség (EACEA) hivatalos álláspontjával. Sem az Európai Unió, sem az EACEA nem vonható felelősségre miattuk.