Amerika elképesztően aggódik amiatt, hogy Putyin fegyvereket szállíthat Észak-Koreának

külföld
június 21., 07:06

Vlagyimir Putyin felvetése, miszerint Oroszország fegyvereket szállíthat Észak-Koreának, elképesztően aggasztó, mondta egy magas rangú amerikai képviselő a Guardian szerint. Putyin a hét elején látogatott Phenjanba, ahol Kim Dzsongun diktátorral közösen védelmi egyezményt kötöttek, mely szerint a két ország katonai segítséget nyújtana egymásnak, ha valamelyiküket megtámadnák.

photo_camera Fotó: VLADIMIR SMIRNOV/AFP

Az amerikai külügyminisztérium szerint az orosz fegyverek Észak-Koreába szállítása „természetesen destabilizálná a Koreai-félszigetet, a fegyverek típusától függően [pedig] megszegné az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatait, amelyeket Oroszország maga is támogatott”. Antony Blinken amerikai külügyminiszter szerint a szerződés komoly fenyegetést jelent a félsziget békéjére, miközben a két Korea közötti viszony az utóbbi hetekben ismét feszültebb lett a szokásosnál.

Észak-Korea szeméttel töltött léggömböket küldött át a határon, mire Dél-Korea azzal válaszolt, hogy Észak-Koreát támadó propagandát sugárzott át a határon. Szöul katonái pénteken figyelmeztető lövéseket is leadtak, miután északi katonák a hónapban harmadszor léptek át a határon.

Putyin ázsiai körútját Vietnámban folytatta, ahol arról beszélt, hogy ha más országok küldhetnek rakétákat Ukrajnának, akkor Oroszország is fenntartja a jogot, hogy fegyvereket szállítson a világ más régióiba. Ezentúl arra figyelmeztette Dél-Koreát, hogy nagy hibát követne el, ha mégis fegyvereket szállítana Ukrajnának. „Ha ez megtörténik, akkor olyan lépéseket fogunk tenni, amelyek valószínűleg nem fognak tetszeni Dél-Korea jelenlegi vezetésének” – mondta.

Márpedig a feltörekvő fegyverexportőr Dél-Korea részéről épp a napokban merült fel a fegyverszállítás ötlete. Az ország eddig is küldött segélyt és egyéb, emberélet kioltására alkalmatlan támogatást Ukrajnának, Jun Szogjol elnök nemzetbiztonsági tanácsadója azonban pénteken arról beszélt, hogy Szöul felülvizsgálja az Ukrajnának nyújtott fegyverekkel kapcsolatos álláspontját.

Korábban Jens Stoltenberg, a NATO jelenlegi vezetője amiatt aggodalmaskodott, hogy Oroszország segíthet Észak-Koreának a ballisztikus és nukleáris rakétaprogram továbbfejlesztésében.

Kiemelt videóink