Jövő héten tárgyalnak először Ukrajnával és Moldovával az EU-csatlakozásról

külföld
június 21., 15:18

Az Európai Unió Tanácsa pénteken hivatalosan jóváhagyta a csatlakozási tárgyalások megkezdését a háború sújtotta Ukrajnával és Moldovával, írja az AP hírügynökség. Az Európai Unió soros elnökségét jelenleg betöltő Belgium közlése szerint az első tárgyalás jövő héten, június 25-én lesz.

Ursula von der Leyen Zelenszkijjel február 2-án Kijevben.
photo_camera Ursula von der Leyen Zelenszkijjel február 2-án Kijevben. Fotó: Szergej Szupinszkij/AFP

Az uniós vezetők már tavaly decemberben megállapodtak arról, hogy mindkét országgal megkezdődnek a csatlakozási tárgyalások, Orbán Viktor a szavazás alatt kisétált a teremből. Az EU-hoz való csatlakozáshoz a tagjelölt országoknak hosszú folyamaton kell keresztülmenni, hogy bizonyítsák, a gazdaságuk, intézményeik és törvényeik összhangban vannak az unióval.

A Politico májusban azt írta, hogy azért ezt a dátumot célozták be, hogy az első kormányközi konferenciák ne csússzanak az év második felére, amikor a magyar kormány átveszi a Tanács soros elnökségét.

Ukrajna kevesebb mint egy héttel azután, hogy Oroszország 2022 februárjában megszállta az országot, hivatalosan is kérte csatlakozását az EU-hoz. A tárgyalások megkezdése az EU által nyújtott hatalmas pénzügyi támogatás mellett az Ukrajnával való szolidaritás újabb bizonyítéka. Moldova többször is azzal vádolta Oroszországot, hogy hibrid háborút folytat ellenük, beavatkozik a helyi választásokba, és hatalmas dezinformációs kampányokkal próbálja megbuktatni a kormányt és megakadályozni az EU-csatlakozást.

Kiemelt videóink