Nigel Farage szerint a Nyugat provokálta ki az orosz–ukrán háborút

külföld
június 21., 20:07

Azzal, hogy az Európai Unió és a NATO kelet felé próbált terjeszkedni, a Nyugat kiprovokálta Oroszország ukrajnai invázióját, mondta Nigel Farage brit politikus a BBC-nek. Farage szerint a háború természetesen Vlagyimir Putyin felelőssége, de az EU és a NATO bővítése miatt az orosz elnök el tudta hitetni, hogy a Nyugat értük jön és háborút indít.

photo_camera Fotó: OLI SCARFF/AFP

Reagáltatták 2014-es kijelentésére, miszerint a vezetők közül Vlagyimir Putyint csodálja a leginkább. „Azt mondtam, hogy emberként nem kedvelem őt, de politikai szereplőként csodálom, mert sikerült átvennie az irányítást Oroszország vezetése felett” – mondta most a politikus.

Farage három évtizeden át a brit politika bomlasztó alakja volt, aki az apró euroszkeptikus mozgalmat olyan sikeressé tette, hogy az ország 2016-ban az Európai Unióból való kilépés mellett szavazott. Arra a kérdésre, hogy kitart-e korábbi állítása mellett, miszerint a Brexit megbukott, azt mondta:

„Nem lehet kudarc. Kiléptünk az Európai Unióból. Most már önállók vagyunk.”

Ugyanakkor szerinte nem sikerült mindent teljesíteniük, főleg a bevándorlással kapcsolatban van hiányérzete. Farage 2018-ban csatlakozott az alakulóban lévő Reform UK párthoz, ami azóta a legtöbb országos felmérésben 10 százalék körüli értékre nőtt, amit a bevándorlással és a Konzervatív Párt kormányával szembeni ellenállása erősített meg. Június elején azt mondta, ő is beszáll a választási versenybe.

Kiemelt videóink