Már a Budapest Airport is csak annyit tud mondani, hogy estére begyűrűznek a késések

belföld
július 06., 10:54

A légitársaságok az év legforgalmasabb időszakára készülnek, ráadásul nem zökkenőmentesen: európai légi forgalmi irányítási problémák miatt az elmúlt hetekben a jelentős, akár több mint egy napos késések és járatkimaradások sem voltak ritkák a Wizz Air, a Ryanair, a Eurowings és a SunExpress esetében.

Írtunk mi is arról, hogy például

  • Milánóban 30 utas várta a csodát - vagyis hogy elinduljon végre a gépük;
  • egy szicíliai járat utasai több int 30 órát vártak Ferihegyen;
  • és hogy a skót-magyar meccsre több szurkoló sem ért ki időben, miután a gépük több órás késéssel indult csak el Budapestről.

A kormányhivatal hatósági ellenőrzést is indított az említett légitársaságokkal szemben, a WizzAir elnöke pedig pár nappal ezelőtt mondott le, a vállalat szerint azért, hogy más érdekeltségeivel foglalkozzon.

Persze a dolog nem országspecifikus, az egész európai légteret érintik a késések, ennek örömére a Budapest Airport is adott néhány tippet az utazni készülőknek.

Valentínyi Katalin vezérigazgató-helyettes az M1-en arról beszélt, hogy a késések első oka, hogy az európai légtér nagyon zsúfolt, például a nyári időszak, a turistaszezon, valamint a sportesemények, a labdarúgó Európa-bajnokság és a hamarosan kezdődő párizsi olimpia miatt. Emellett viszont a szomszédban zajló háború is hatással van az európai légtérhelyzetre, hiszen Ukrajna és Oroszország fölött nem lehet átrepülni, tehát a gépek kitérő útvonalon közlekednek, és ez a magyar légteret érinti elsősorban - idézte az MTI.

Kitért még az időjárási körülményekre is, kiemelve, hogy zivatarláncok esetén a földi kiszolgálás a repülőtéren lelassulhat, másrészt pedig nagyon rossz idő esetén nem biztos, hogy a gépek fel tudnak szállni.

Arról viszont mi írtunk, hogy a turbulencia a jövőben csak még jobban bezavarhat majd a légi közlekedésbe.

A vezérigazgató-helyettes adott tanácsot is az utasoknak:

  • Vásároljanak rugalmasan foglalható jegyeket, és átszállásnál kalkulálják be az esetleges késést a következő gép indulásába.
  • Készüljenek fel arra, hogy esetleg több órát a terminálon kell tölteniük.
  • Az egészségügyi berendezéseket vagy gyógyszereket csomagolják inkább a kézipoggyászba.
  • Érdemes a reggeli, délelőtti járatokkal utazni, hiszen ekkor egy adott repülőgép, amely több fordulót teljesít, még nem halmoz fel késéseket, míg az esti járatoknál már jellemzően „begyűrűznek a késések” - mondta.

Valentínyi Katalin szerint szeptemberig valószínűleg elhúzódik majd a helyzet.

Kiemelt videóink