Medvegyev szerint csak az európai kretének hisztiznek Orbán moszkvai látogatása miatt

POLITIKA
július 06., 12:41

Miközben egyre bővül azok sora, akik aggályaikat fejezik ki Orbán Viktor magyar miniszterelnök moszkvai meglepetés- és villámlátogatása miatt, a magyar kormány jelezte, hogy egyáltalán nem foglalkozik az ezzel kapcsolatos kritikákkal.

Dmitrij Medvegyev, az orosz biztonsági tanács elnökhelyettese viszont nem fogta vissza magát, amikor értékelnie kellett a helyzetet. Az X-re kitett posztjában úgy fogalmazott:

„Az európai kretének hisztériája, amit Orbán miniszterelnök moszkvai látogatása és Putyin elnökkel való találkozása okozott, ismét rávilágít arra, hogy az EU-nak és amerikai urainak háborúra van szüksége, nem békére.”

Mondta ezt az a Medvegyev, akinek miniszterelnöksége alatt 2014-ben Oroszország megszállta a Krímet, majd már a biztonsági tanács elnökhelyetteseként nézte végig, ahogy 2022-ben Putyin totális háborút (vagy ahogy ők nevezni szokták: különleges katonai hadműveletet) indított Ukrajna ellen.

Orbán egyébként békemissziója második állomásának nevezi a Putyinnál tett látogatást, amelyet megelőzött egy keddi, Zelenszkijjel folytatott tárgyalás. Az ukránok a moszkvai kiruccanás után közölték: „nincs megállapodás Ukrajnáról Ukrajna nélkül”, az uniós vezetők pedig látványosan szörnyedtek el Orbán előre be nem jelentett oroszországi útjának hírétől.

Orbán Viktor miniszterelnök és Dmitrij Medvegyev orosz kormányfő találkozik a kazanyi vizes világbajnokságon 2015. augusztus 9-én, az esemény zárónapján.
photo_camera Orbán Viktor miniszterelnök és Dmitrij Medvegyev orosz kormányfő találkozik a kazanyi vizes világbajnokságon 2015. augusztus 9-én, az esemény zárónapján. Fotó: Dmitrij Asztahov/Az orosz kormány sajtószolgálata/Ria Novosztyi/EPA/MTI

„Ez a látogatás Moszkvába komolyan kérdésessé teszi, hogy a Bizottság a szokásokhoz híven ellátogasson a soros elnökséget betöltő Magyarországra” – mondta például pénteken Eric Mamer, az Európai Bizottság főszóvivője, aki azt is megerősítette, hogy Orbán vagy a magyar kormány bármelyik tagja nem egyeztetett semelyik EU-s testülettel sem, mielőtt elutazott volna Moszkvába.

Aláhúzta, hogy az Uniónak létezik világos álláspontja az orosz-ukrán háborúról, ezekről döntéseket hoztak, amelyeket Orbán is támogatott. Orbán nem rendelkezik semmilyen felhatalmazással az EU részéről tárgyalásokat folytatni Vlagyimir Putyinnal – erősítette meg Mamer. Minderről péntek reggel az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője, Josep Borrell is kiadott egy közleményt.

Álláspontja szerint a magyar miniszterelnök nem kapott felhatalmazást az Európai Unió Tanácsától arra, hogy Moszkvába látogasson, semmilyen formában sem képviseli az EU-t.

Ugyanígy látta Charles Michel, az Európai Tanács elnöke is, Ursula von der Leyen pedig megalkuvást emlegetett Orbán Moszkvai útjával kapcsolatban.

Jens Stoltenberg, a NATO-főtitkára brüsszeli sajtótájékoztatóján is sietett tisztázni, hogy Orbán Viktor Magyarország miniszterelnökeként utazott Moszkvába és nem a NATO-t képviseli. Ugyanakkor elismerte, hogy a látogatásról Orbán előre tájékoztatta a NATO vezetőit.

Pedig Orbán a pénteki találkozóján Vlagyimir Putyinnal igenis európai ügyekről beszélt. Így fogalmazott az orosz elnöknek: „Lassan Magyarország az egyetlen olyan ország Európában, aki mindenkivel tud beszélni, és ezt szerettem volna felhasználni arra, hogy fontos kérdésekről tudjunk szót váltani, és néhány kérdésben, ami fontos Európának, szeretném megismerni az ön álláspontját.” Az Anadolu török hírügynökség szerint pedig maga Putyin is az EU álláspontjának ismertetését várta Orbántól.

Kiemelt videóink