Az Átlátszó nem működik együtt a Szuverenitásvédelmi Hivatallal

POLITIKA
július 08., 15:35

Júniusban a Transparency International Magyarország mellett az Átlátszó ellen is egyedi, átfogó vizsgálatot indított a Szuverenitásvédelmi Hivatal. Az Átlátszó elleni eljárás a MÚOSZ-t és az Egyesült Államokat is aggasztja.

A Transparency International most közölte, hogy válaszolt a Szuverenitásvédelmi Hivatalnak, és alkotmányjogi panaszt tett az eljárás miatt. Az Átlátszó pedig azt írja: „A Szuverenitásvédelmi Hivatal megkeresésére adott válaszunkban jogi érvekkel cáfoltuk, hogy válaszadási kötelezettségünk lenne az általuk feltett kérdésekre. A hivatalos vizsgálat indokaként megjelölt »választói akarat befolyásolására irányuló tevékenység« ugyanis a választási eljárásról szóló törvény értelmében pártpolitikai vagy önkormányzati politikai ügyekben kifejtett politikai kampánytevékenységet jelent, az Átlátszó pedig nem folytat ilyen tevékenységet. Ezért csak olyan információkat tudunk megosztani a Hivatallal, amelyeket bárki más megkeresésére is megadnánk.”

photo_camera Grafika: Somogyi Péter [szarvas]/Telex

A lap felhívta a Szuverenitásvédelmi Hivatal figyelmét arra, hogy az atlatszo.hu Közhasznú Nonprofit Kft. társasági szerződése és pénzügyi beszámolói közhiteles nyilvántartásokban bárki számára hozzáférhetők, ahogy a honlapjukon is.

Egyébként néhány napja eljárás indult a Szuverenitásvédelmi Hivatallal szemben is, mert nem tette közzé a szerződéseinek egy részét. (Főszerkesztőnk írása a kormány szuverenitásvédelmi kampányáról itt olvasható.)

Kiemelt videóink