Zelenszkij szerint kemény munka lenne Trumppal együttműködni, de ők keményen dolgoznak

külföld
július 19., 06:43

Bárkivel hajlandó együttműködni, aki hatalmon van az Egyesült Államokban, mondta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a BBC-nek adott interjújában. Donald Trump néhány napja jelentettte be, hogy James David Vance szenátor lesz a novemberi választásokon induló alelnöke, aki korábban azt mondta, hogy nem nagyon érdekli, mi fog történni Ukrajnával. „Lehet, hogy tényleg nem érti, mi folyik Ukrajnában, ezért együtt kell működnünk az Egyesült Államokkal” – mondta Zelenszkij.

Az ukrán elnök szerint kemény munka lesz együttműködni Donald Trumppal, ha újraválasztják, „de mi keményen dolgozunk”.

photo_camera Fotó: ANNA ROSE LAYDEN/Getty Images via AFP

A béke lehetőségéről is kérdezték. A múlt hónapban Svájcban tartottak békecsúcsot, amire Oroszországot nem sikerült meghívni. Zelenszkij szerint Oroszországnak is részt kellene vennie a novemberre tervezett második békecsúcson. Szerinte a világnak nyomást kellene gyakorolnia az oroszokra, hogy meggyőzzék őket a háború befejezéséről. „Ez nem azt jelenti, hogy minden területet erőszakkal kell visszaszerezni. Szerintem a diplomácia ereje segíthet” – mondta, hozzátéve, hogy ha Oroszország rosszabb helyzetbe kerülne a harctéren, az jobb helyzetbe hozná Ukrajnát a tárgyalóasztalnál.

Elmondta, az ukrán vezetés azt remélte, hogy a nyárra ígért F-16-os vadászgépek érkezése segíteni fog, hogy visszavághassanak Oroszországnak, és előnyre tehessenek szert a légtérben. „18 hónap eltelt, és a gépek még nincsenek nálunk” – mondta, hozzátéve, hogy hálás mindazért, amit Ukrajna kapott a szövetségeseitől.

A CNN információi szerint Zelenszkij és Trump pénteken beszélhetnek telefonon. Ez lenne az első hívás köztük azóta, hogy Trump elhagyta a Fehér Házat. Trump többször is arról beszélt, hogy rövid időn belül le tudná zárni az orosz-ukrán háborút, amit Orbán Viktor is gyakran ismételget. Zelenszkij még tavasszal hívta meg Trumpot, hogy a saját szemével nézze meg, mi történik Ukrajnában.

Zelenszkij az interjú után nem sokkal – még csütörtökön – az Európai Politikai Közösség (EPC) csúcstalálkozóján kritizálta Orbán Viktor békemisszióját európai vezetők és védelmi miniszterek előtt. Azt mondta, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök igyekszik egyesével megkörnyékezni az európai vezetőket, megpróbálhat nyomást gyakorolni rájuk, de Európa megtartja az egységét. Orbán békemissziójára utalva azt mondta, hogy érdemes lenne az EU-s problémákat azok nélkül megoldani, akik az európaiak háta mögött akarnak megoldani bizonyos kérdéseket.

photo_camera Fotó: GENYA SAVILOV/AFP

Bár idén választások lettek volna Ukrajnában, az ország alkotmánya kizárja a szavazást hadiállapot idején. Zelenszkij elképzelhetőnek tartja, hogy lemond elnökségéről, de csak miután véget ér a háború.

Kiemelt videóink