Zelenszkijnek nem tetszik, hogy Orbán az EU háta mögött akar problémákat megoldani

POLITIKA
július 18., 19:14

„Az Európai Unió meg tudja oldani a problémáit enélkül az egyén nélkül is” – utalt a magyar miniszterelnökre Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az Európai Politikai Közösség (EPC) csúcstalálkozóján, európai vezetők és védelmi miniszterek előtt.

photo_camera Fotó: RASID NECATI ASLIM/Anadolu via AFP

Orbán Viktor békemissziójára utalva az ukrán elnök Londonban azt mondta, „ha valaki Európában megpróbál a hátunk mögött vagy akár a kárunkra megoldani bizonyos kérdéseket, ha valaki a háború fővárosába akar utazni, hogy beszélgessen”, akkor érdemes erről beszélni. Szerinte Vlagyimir Putyin igyekszik egyesével megkörnyékezni az európai vezetőket, megpróbálhat nyomást gyakorolni rájuk, de Európa megtartja az egységét.

Orbán korábban az EPC csúcstalálkozóján az MTI szerint azt mondta, „a mi koncepciónk lényege, ami eltér a hivatalos koncepciótól, hogy az Európai Uniónak nem az amerikai demokraták külpolitikáját kéne másolnia, hanem egy stratégiai autonómia jegyében – ezt éltetjük itt egyfolytában – egy saját, európai megközelítés kellene”.

photo_camera Fotó: LUDOVIC MARIN/AFP

Keir Starmer újonnan megválasztott brit miniszterelnök támogatásáról biztosította Zelenszkijt. „Ukrajna minden egyes nap azért harcol, hogy megvédje nemcsak az ukrán népet, hanem az európai népet” – mondta, majd megígérte, hogy addig támogatják az országot, amíg csak szükséges.

Orbán „békemissziója” a legtöbb uniós vezetőnél kicsapta a biztosítékot: Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság újraválasztott elnöke is kritizálta a magyar kormányfőt, a cseh miniszterelnök szerint pedig a misszió Putyin érdekeit szolgálja. Charles Michel, az Európai Tanács elnöke határozott hangnemben válaszolt Orbán levelére. Orbánnak az ország szuverenitását is érintő elszigetelődéséről Takács Lili írt véleménycikket a 444-re.

Az EU-s országok részéről több megoldás is felmerült Magyarország soros elnökségének bojkottjára: Észtország, Finnország, Litvánia, Svédország és Németország sem küld magas rangú minisztert a budapesti EU-s találkozókra.

Hegedűs Dániel, a German Marshall Fund elemzője azt mondta a 444-nek, akár meg is szakíthatnák a soros elnökséget, Orbán Viktort szeptemberben vagy októberben leválthatnák a lengyelek.

Kiemelt videóink