Kormányinfó: Gulyás Gergely szerint pánikra nincs ok, de akár üzemanyaghiány is lehet

  • Mit, miért tesz a kormány? címmel tart péntek reggel kormányinfót Gulyás Gergely és Vitályos Eszter.
  • Meglepetésvendég: Bóka János európai uniós ügyekért felelős miniszter.
  • Közben dübörög a 33. Tusványos, többek között Németh Zsoltal, Hoppál Péterrel, a washingtoni magyar nagykövettel is volt beszélgetés, de ellenzéki politikusok is vitáztak fideszesekkel.
  • Lehetséges témák: Joe Biden visszalépése, egyetemi felvételi pontszámítás, kínai hitel, békemisszió, Brüsszel, Gyurcsány, Magyar Péter
46 poszt
Időrend
július 26., 11:04

Jólneveltségből nem szólt Orbán Putyinnak, hogy ő nem az EU-t képviseli Moszkvában

A Telex kérdésére megerősítette Gulyás Gergely, amiről a múlt héten sokat beszéltek: Orbán nem az EU képviseletében járt ott, hanem Magyarország miniszterelnökeként. Csakhogy amikor Putyin az EU képviselőjének nevezte, akkor ezt nem korrigálta - vetette fel a Telex munkatársa. Gulyás Gergely csattanós végszóval zárta a kormányinfót: a diplomáciában még megvan az a jólneveltség, ami a sajtóban már nincs: nem javítják ki az állam- vagy kormányfőket, ha tévednek.

július 26., 11:00

A MÁV-ot vizsgálja a fogyasztóvédelem?

Egyes különadókat azért hosszabbítottak meg, hogy a bírságot abból fizessék? – kérdezte az Mfor. Volt egy igen, ezt külföldiek fizetik, de hogy melyikről van szó, azt nem nevezte meg Gulyás.

Nem csak a reptereken késnek, hanem a MÁV is, a fogyasztóvédelem vizsgálja-e a vasúttársaságot? Amikor 40 fok van, akkor a pályarendszer jelenlegi állapota miatt lesznek késések, ezek a vis major kategóriába tartoznak, nem úgy, mint a reptereken. Ez technikai, nem szervezési kérdés, ettől függetlenül lehet panaszt tenni.

Nem automatikus, hogy Várhelyi Olivér lesz a következő uniós biztos, de van esélye rá.

július 26., 10:55

Gulyás szerint nem gigahitel az 1 milliárd eurós kínai hitel

Holott ez az egy hitelfelvétel több mint 10 százalékkal növelte a magyar állam devizaadósságát.

július 26., 10:55

A békemisszió egyelőre nem folytatódik

Békemisszió folytatódik-e, merre megy, kivel találkozik, kérdezte a Blikk. Gulyás szerint a békemisszió most véget ért, mert mindenkivel tárgyalt Orbán, akinek ebben érdemi szava van (Kína, Egyesült Államok, EU és a két háborúzó fél).

július 26., 10:52

A menekültügyi ítéletről: "Szemben az ukránokkal mi senkit nem akarunk zsarolni"

Ha az ítéletet végre kell hajtani, akkor az Brüsszelnek jobban fog fájni, ismétli meg mindkét miniszter, de Gulyás hozzáteszi: nem akarunk zsarolni.

július 26., 10:49

A kórházakban nem működő klímákról kérdezték Gulyás Gergelyt

A miniszter szerint azokban az országokban, ahol nálunk is melegebb van, és itt mediterrán országokat sorol fel, teljesen természetes, hogy a nem akut műtéteket halasztják. A magyar hálózat egyébként a 38-40 fokra nincs felkészülve, jellemzően 12 fokot tudnak hűteni, és még a 26-28 fok is nagyon sok.

Kásler Miklósra és a rá reagáló Tisza párti Kulja Andrásra reagálva Gulyás ismét a mediterrán országokat emlegeti, és arról beszél, hogy ma már elvárható, hogy a műtőkben legyenek klímák.

július 26., 10:44

A Pénzügyminisztérium nem ad tájékoztatást a kínai hitelről, bár oda irányította az újságírókat Gulyás Gergely

Az RTL szerint hiába irányítja őket Gulyás a PM-hez, őket kérdezték, de nem válaszoltak. Gulyás szerint a hitelfelvételről mégis csak őket kell kérdezni. Arra, hogy Tuzson Bence azt mondta az RTL-nek Tusványoson, hogy nagyon jó kondíciókkal vettük fel a hitelt, Gulyás úgy reagált: ő ezzel hivatalból egyetért.

július 26., 10:43

„A kultúránk megvédésével és megőrzésével együtt szeretnénk a népességünket fenntartani”

A Kulturális és Innovációs Minisztérium tájékoztatása szerint a jelenlegi családtámogatási rendszer nélkül egy Győrnyi ember hiányozna, mondta a KSH péntek reggeli adataira - ami szerint történelmi mélyponton van a születések száma - vonatkozó kérdésre Vitályos Eszter. A szóvivő szerint azokra a körülményekre is gondolni kell, amik hátrányt okoznak a családoknak, például Covid, háború, magas infláció.

A születésszámcsökkenést mindig fel lehet hozni, ha romlik a termékenységi arányszám, erre csak azzal tudnak válaszolni, ha bővítik a támogatási rendszert, mondta Gulyás. A HVG felvetette, hogy a migráció segít megoldani a népesedési problémákat, erre Gulyás azt mondta: „A kultúránk megvédésével és megőrzésével együtt szeretnénk a népességünket fenntartani”.

július 26., 10:41

Gulyás: Ha ragaszkodunk ahhoz, hogy az oroszok kivonuljanak Ukrajnából, sosem lesz béke

A magyar kormány többször is elítélte az orosz agressziót. De ha csak ezt az álláspontot hangoztatjuk, nem fog semmi történik. Egyetértenek, hogy úgy lesz béke, ha az oroszok kivonulnak? - kérdezte az RTL.

- Úgy biztosan béke lenne, de ez nem reális - felelte Gulyás Gergely.

RTL: Akkor ez elő sem kerül a békemisszió tárgyalásain?

Gulyás: De, előkerül. De ha valaki csak ezen a talajon áll, akkor sosem lesz béke.

július 26., 10:34

Milyen uniós biztosi posztot szeretne Magyarország?

Bóka János válasza: az Európai Bizottság elnökétől megkaptuk a felkérést, hogy jelöljünk biztost, a határidő augusztus végi. A biztosjelölésről Orbán Viktornak kell döntenie, ő majd dönt és tájékoztat, amikor jónak látja.