Tehenek, nemesfém érmék, katonai mentesség – nem csak pénzjutalmat kaphatnak az olimpiai érmet szerző sportolók

sport
július 26., 17:00

Nem túlzás állítani, hogy az olimpia minden más világverseny felett áll, a múltja miatt is, meg azért, mert nem kevés, hanem számos sportág legjobbjai versenyeznek két és fél hét alatt. Nagyban különbözik az esemény a többi világversenytől azért is, mert a bajnokok jutalmazása egyáltalán nem egységes. Ez elsősorban az adott országok politikai vezetésének – nem a sportági szakszövetségeknek – a döntése, ebből fakadóan ahány nemzet, annyiféle megoldással lehet találkozni. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság az olimpiai játékok bevételének 90 százalékát osztja vissza, ebből jut a sportágak világszövetségeihez és a nemzeti olimpiai bizottságokhoz, a maradék 10 százalékból a NOB a saját költségeit fedezi.

Az idei párizsi olimpia egy meglehetősen nagy vihart kavart újdonságot is hozott. A World Athletics ugyanis egyedüli szövetségként úgy döntött, a 48 atlétikai szám győztesének 50 ezer dollár jutalmat fog kifizetni, ezzel pedig méretes követ dobott az állóvízbe. Az olimpiák történetében ez az első alkalom, hogy egy sportág világszövetsége jutalmat ajánl fel a bajnoknak. A 2028-as Los Angeles-i olimpián a tervek szerint már az ezüst- és a bronzérmeseknek is bónuszt ad a szövetség. Melynek elnöke szerint a sportolók teszik látványossá a sportágat, ezért a megtermelt bevétel egy része őket illeti.

Visszatérve a különböző nemzetek javadalmazási politikájára: nem minden ország ajánl fel pénzjutalmat az olimpiai érmeseknek. A norvégok, a svédek és a britek például úgy gondolják, az olimpiai éremmel járó büszkeség és presztízs pont elegendő, nincs szükség pénzdíjra.

photo_camera Fotó: Bodnár Boglárka/MTI/MTVA

Magyarországon 10 százalékot emeltek

Magyarországon tavaly év végén jelentette be Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár, hogy a 2021-es tokiói olimpiához képest 10 százalékkal növelik a jutalmakat. Így

  • az aranyéremért 55 millió forint jár,
  • az ezüstért 39,27 millió,
  • a bronzért pedig 31,3 millió forint.

A helyezettek is kapnak állami jutalmat: a negyediktől (23,65 millió forint) a nyolcadikig (3,08 millió forint). 35 éves kor után az érmes helyezést elérők életjáradékban részesülnek, ami az előző évi bruttó átlagos bérnek megfelelő összeg havonta.

Magyarország az eddigi olimpiákon összesen 525 érmet szerzett, ebből 184 arany, 158 ezüst és 183 bronz volt. A legeredményesebb sportágaink a nyári olimpiákon a vívás, az úszás és a kajak-kenu, de több száz érmet szereztek a magyar sportolók birkózásban, tornában és atlétikában is.

Noha hazai viszonylatban az olimpiai érmekért járó jutalom kiemelkedő összeg, akadnak a magyarnál is sokkal bőkezűbb államok.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.