Az orosz ügynökházaspár gyerekei csak a Moszkvába tartó gépen tudhatták meg, hogy oroszok

POLITIKA
augusztus 03., 12:00

A Kreml szerint voltak olyanok a csütörtöki amerikai–orosz fogolycsere keretében „hazatérő” alvóügynökök között, akiknek a gyerekei csak a repülőn tudták meg, hogy oroszok. „Előtte nem tudták, és azt sem, hogy bármi közük lenne az országhoz” – mondta az újságíróknak Dmitrij Peszkov a Reuters szerint.

A Kreml-szóvivő szerint a Dultsev házaspár gyerekei nem beszélnek oroszul, ezért Vlagyimir Putyinnal spanyolul köszöntötték őket. A magukat argentinoknak kiadó szülőket Szlovéniában ítélték el. Gyerekeik állítólag azt sem tudták, ki az a Putyin.

Az orosz diktátor vörös szőnyegen fogadta a hidegháború óta eltelt idő legnagyobb fogolycseréjének keretében hazatérő nyolc embert.

photo_camera Fotó: MIKHAIL VOSKRESENSKIY/AFP

Köztük volt Vagyim Kraszikov, aki 2019-ben az FSZB bérgyilkosaként Berlinben lőtt agyon egy grúz állampolgárságú csecsen vezetőt, bár Putyin szerint „egy bűnözővel végzett hazafias meggyőződésből”. A másik hét oroszt mind kémkedésen kapták, egyikük pénzmosás miatt ült amerikai börtönben, de köztük volt két, Szlovéniában elfogott orosz kém is. A szabadon engedésükhöz több szövetséges ország részvételéhez volt szükség, Kraszikov például Németországban töltötte az életfogytiglani börtönbüntetését.

Amikor a külföldön fogva tartott oroszokról kérdezték, Peszkov azt mondta, hogy az Egyesült Államokban fogva tartott oroszok sorsa „folyamatos aggodalomra ad okot”.

Az oroszok cserébe szabadon engedték Evan Gershkovichot, a Wall Street Journal újságíróját, Paul Whelan nyugalmazott amerikai tengerészgyalogost, Vlagyimir Kara-Murza orosz-brit újságírót és orosz disszidenseket, köztük Alekszej Navalnij néhai ellenzéki vezető néhány bebörtönzött munkatársát. Szemlénkből kiderül, hogyan zajlott a fogolycsere és az azt megelőző tárgyalások. (CNN)

Kiemelt videóink