Nincs országa, nincs zászlója, mégis olimpiai bronzérmes lett a menekült bokszolónő

emberi jogok
augusztus 09., 17:35

Három olimpiával ezelőtti megalakulása óta az eddigi legnagyobb menekült csapat indult idén Párizsban, aminek színeiben Cindy Ngamba csütörtökön meg is szerezte az első bronzérmet. A 25 éves kameruni bokszoló még tizenegy évesen, családjával együtt menekült az Egyesült Királyságba. Egyszerre tanult bokszolni és angolul, és hiába lett háromszor is országos bajnok, brit állampolgárságot azóta sem kapott.

Cindy Ngamba, a Menekültek Olimpiai Csapatának első érmese
photo_camera Cindy Ngamba, a Menekültek Olimpiai Csapatának első érmese Fotó: KAZUHIKO MAKITA/The Yomiuri Shimbun via AFP

A 15 éve Angliában élő Ngamba gimnáziumi, majd egyetemi tanulmányai mellett kezdett bokszolni. A brit hatóságok néhány éve kis híján visszatoloncolták Kamerunba, de homoszexualitása miatt - a közép-afrikai országban a nyolcvanas évek óta börtönnel büntetik az azonos neműek közti szexuális kapcsolatot, és ezen még a kameruni elnök leszbikus lánya sem tudott változtatni -, végül menedékjogot kapott. Állampolgárságot viszont azóta sem tudott szerezni, hiába támogatta még a brit bokszszövetség is.

Ngamba kijutása az olimpiára már önmagában nagy szó, mivel ő a menekült csapat első bokszolója az olimpián. Csütörtökön az elődöntőben kikapott ugyan a panamai ellenfelétől, de így is bronzérmes lett. Ez a Menekültek Olimpiai Csapatának első érme.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság korán felismerte, hogy elkerülhetetlen lesz egy menekültekre vonatkozó új szabályrendszer kialakítása, az indulásuk lehetőségének megteremtése. Már csak azért is, mert a Helsinki Bizottság cikke szerint jelenleg mintegy százmillió menekült él világszerte: ha lenne külön országuk, az a tizenhetedik legnépesebb lenne a világon, megelőzve Iránt és Vietnámot.

photo_camera Zászló és ország nélkül, mégis csapatban Fotó: MOHD RASFAN/AFP
photo_camera A szurkolók Fotó: MOHD RASFAN/AFP

Az igény valójában nem is a NOB-tól, hanem az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának akkor frissen megválasztott elnöke, Filippo Grandi felől érkezett. Grandi rájött, hogy a menekültek felkarolása a pozitív imázsépítéshez és politikai célokhoz sem utolsó, a kezdetektől a béke fontosságával kampányoló olimpiai mozgalom új jó ügy mögé állhatott be, a menekültügyi főbizottság pedig azért járt jól a ROT-tal (Refugee Olympic Team, a Menekültek Olimpiai Csapata), mert a sportolók, ha csak egy pillanatra is, de ráirányíthatják a figyelmet a menekültválság globális problémáira.

A közel tíz éve menekültellenes állami politikai kampányt folytató magyar kormány sok olyan dolgot láthatott tehát a párizsi olimpián, ami nem tetszett neki, a megnyitótól az algériai bokszolón át a menekült csapatig. Ngambára azonnal rá is szálltak a kormányzati médiabirodalom legolvasottabb lapjai. Az Origo a napokban például azt írta a bokszolóról, hogy

„a férfinak kinéző [Iman] Helif után a leszbikus ökölvívó az olimpia új sztárja”.

Az eredeti tízről harminchét fősre duzzadt menekült csapat versenyzői tizenegy országból érkeztek, kivétel nélkül a „nagy menekültkibocsátó” helyekről - például Szíriából, Afganisztánból, Iránból, Etiópiából, Eritreából, Venezuelából vagy Szudánból. A felkészülésük szempontjából fontosabb, hogy ezek a sportolók szinte mind nyugat-európai országokban kaptak védelmet: tízen Németországban, öten az Egyesült Királyságban, négyen Franciaországban élnek.

A kameruni Ngamba (piros) a ringben a francia Davina Michel (kék) ellen
photo_camera A kameruni Ngamba (piros) a ringben a francia Davina Michel (kék) ellen Fotó: PELHAM RICHARD/AFP

Az előző két olimpián a menekült sportolók nem értek el komolyabb eredményt. A csapatba kerüléshez a sportolóknak nemcsak elit versenyzőknek kell lenniük a saját sportágukban: menekültként kell élniük az őket befogadó országban, amit az ENSZ menekültügyi szervezetének is el kell ismernie. A kvótát szerzett játékosok a NOB végső döntése alapján jutnak ki az olimpiára.

Az olimpiai menekült csapat legismertebb arca az idén visszavonuló Juszra Márdini szír úszó, aki szintén úszó testvérével és társaival a tengeren hánykolódva több mint három órán át tolt egy hétszemélyes gumicsónakot, amiben tizennégyen ültek. Márdini - akinek történetéből játék- és dokumentumfilm is készült - nem a kiemelkedő időeredményeiről volt híres, csapattársaival együtt inkább tekintették őket sportoló menekülteknek, mint élsportolóknak, akik történetesen menekültek is.

Ngamba a Guardiannek adott interjúban azt mondta, ő csak egy a milliárdból: „Vannak menekültek, akik a belüket is kidolgozzák, és csak reménykedhetnek abban, hogy egy nap valaki majd felfigyel rájuk. A boksz nem könnyű, de semmi ahhoz képest, amit ezek az emberek életük során megtapasztaltak”.

Kiemelt videóink