Óriási kereszt kerül a Gellért-hegyen a Szabadság-szoborra

belföld
augusztus 12., 11:12

Nemcsak restaurálják a Gellért-hegyen a Citadellát és térségét, valamint a főváros egyik jelképének számító Szabadság-szobrot, hanem érdemben módosítanak is rajta – derül ki a Nemzeti Hauszmann Program legfrissebb Facebook-posztjából. A győzelem és béke jelképének számító pálmaágat tartó nőalak több mint húsz méter magas talpazatára ugyanis egy keresztet helyeznek majd el.

link Forrás

„A talapzatra elhelyezünk egy keresztet, az 1100 éves magyar államiság, a nyugati kereszténység és az európai kultúrkör legfontosabb szimbólumát. Arra a talapzatra, amelyet a sztálinista Borisz Jofan tervezett, és ahol korábban a szovjet katona szobra állt, egy keresztet állítunk” – írják a posztban. A szovjet katona négyméteres szobrát 1956-ban már ledöntötték a talpazat előtti helyéről, de azt a forradalom leverése után visszaállították.

A szobor történetéről kollégánk még egy előző szerkesztőségben, a nem NER-esített Indexben írt, többek között ezt: „A nő mellett-alatt pózoló felszabadító szovjet katona szobrának nem volt ilyen mentsége, le is döntötték. Őt legalább nem végezték ki úgy, mint a szobor talapzatán lévő Rákosi-címert, amit gyakorlatilag katonai sortűzzel lőttek szitává. Ez, mint látványos jelenet, sok nyugati filmtudósításba is bekerült néhány kocka erejéig, annak ellenére, hogy a forradalmárok itt valójában nem ávósokra lőttek, hanem csak egy címerre”.

link Forrás

A rendszerváltás után az egész Szabadság-szobor (hivatalos eredeti neve szerint Felszabadulási emlékmű) sorsa vitatéma volt. A szovjet katonát 1992-ben az érdi szoborparkba szállították, de a főalak lebontásának ötlete is felmerült.

A Szabadság-szobor 1960-ban
photo_camera A Szabadság-szobor 1960-ban Fotó: Fortepan / UWM Libraries

Végül a talapzatról levésték a cirill betűs feliratokat, a domborműveket befalazták, eltávolították a Vörös Hadsereg iránti hálát kifejező feliratot, a jelképeket is. A szobor talpazatán ma az olvasható: „Mindazok emlékére, akik életüket áldozták Magyarország függetlenségéért, szabadságáért és boldogulásáért.”

És hamarosan, a tervek szerint legkésőbb 2026-ra ezek emléke fölé egy gigantikus, a korábbi katona magasságánál nagyobb kereszt emelkedik majd.

photo_camera Fotó: kurus


Kiemelt videóink