Attól, hogy valaki tovább él, mint 100 év, még nem kell egészségügyi tanácsokat elfogadni tőle

ÉLET
augusztus 24., 16:17

A tudósok még mindig kutatják hogy lehetséges, hogy egyes emberek 100 évnél is tovább élnek. A világ legidősebb embere Maria Branyas Morera 117 évesen halt meg. Haláluk előtt mindig megkérdezik a rekordereket, hogy mi a hosszú élet titka, pedig a kutatók szerint nem szabadna ezeknek az embereknek az egészségügyi tanácsait megfogadni.

A Guinness World Records honlapja szerint Branyas úgy vélte, hogy hosszú életét „a rendnek, a nyugalomnak, a családdal és a barátokkal való jó kapcsolatnak, a természettel való kapcsolatnak, az érzelmi stabilitásnak, a gondok és a megbánás hiányának, a sok pozitív gondolkodásnak és a mérgező emberektől való távolmaradásnak” köszönheti.

Richard Faragher, a Brightoni Egyetem biogerontológia professzora azonban azt mondta, hogy valójában a tudósok még mindig próbálják kideríteni, hogy egyes emberek miért élnek 100 éves koruk felett. Faragher szerint két fő elmélet létezik, és ezek nem zárják ki egymást.

Az egyik elmélet szerint néhány ember egyszerűen csak szerencsés. Ez pedig azt is jelenti, hogy attól, hogy a rekordereknek voltak bizonyos szokásaik, még nem jelenti azt, hogy ezek befolyásolták az élettartamukat. A professzor szerint ezt hívják túléli elfogultságnak. Ez azt jelenti, hogy attól, hogy valaki nem hal bele a napi 60 szál cigibe, még nem biztos, hogy más nem fog.

A másik elmélet szerint viszont a 100 év fölöttiek sajátos genetikai tulajdonságokkal rendelkeznek.

Faragher szerint azonban bármelyik elmélet is legyen igaz, sose fogadjuk meg a 100 évesek egészségügyi tanácsait. Már csak azért se, mert a professzor szerint ha rekordereket közelebbről megvizsgáljuk, akkor kiderül, hogy csak kevesük végzett életük során testmozgást, és az egészségtelen étkezés is inkább jellemző rájuk. (Guardian)

Címlapkép: Juan Vicente Mora, a világ legidősebb férfija.

Kiemelt videóink