Akadozik Lázár János és Magyar Péter közös MÁV-bejárásának szervezése

közlekedés
szeptember 03., 15:34

Bár elindult Lázár János és Magyar Péter közös MÁV-bejárásának szervezése, megakadni látszik a folyamat. A közlekedési miniszter kiposztolta Csepreghy Nándor miniszterhelyettes és Magyar levelezését, amiből az derül ki, hogy a két fél egyelőre közel sincs egy lapon a találkozó részleteivel kapcsolatban.

Csepreghy egy szeptember 5-ei, másfél órás találkozót javasolt Kőbánya-felső vasútállomáson és a Kerepesi úti forgalmi irányítóközpontban. Az üzemi túrán Lázár, Magyar, a két sajtófőnök és mindkét oldalról 2-2 videós vehetett volna részt, a sajtót azonban kizárták volna az eseményről.

Lázár János januári sajtótájákoztatóján
photo_camera Lázár János januári sajtótájákoztatóján Fotó: Bankó Gábor/444

Magyar válaszában egy sajtó számára nyitott vonatozást javasolt, amihez konkrét útvonalakat is felsorolt:

  • Salgótarján-Budapest,
  • Ózd-Budapest,
  • Debrecen-Nyírbátor,
  • és Lajosmizse-Budapest.

Ezek mind komoly problémákkal küzdő vasútvonalak. Salgótarján – Szekszárd mellett – egyike annak a két megyeszékhelynek, ahová nem vezet villamosított vasútvonal. A nyírbátori vonal azzal került be az országos hírekbe, hogy készült egy videó, amiben egy csigajelmezes férfi lefutja a mátészalkai személyvonatot. A lajosmizsei vonal pedig hiába halad a fővárosi agglomerációban, a mai napig nincs villamosítva.

Lázár bejegyzésében azt írta, reméli, Magyar nem azért javasolta az általa eredetileg kért találkozó műfajának, körülményeinek megváltoztatását, hogy azt el kelljen utasítania. A Tisza Párt elnökéről ugyanis többet feltételezett, minthogy a találkozó létrejötte helyett annak elmaradására játsszon. Hozzátette, hogy nem akar a Tisza Párt kampányának főszereplője lenni, ezért a „realityre” igent, a „reality showra” nemet mond.

Lázár azt írta, továbbra is Magyar rendelkezésére áll, személyesen és a nyilvánosság biztosításával, akár a tiszás social media stáb jelenlétében is.

Magyar nem sokkal később közleményben reagált. Azt írta, sajnálja, hogy Lázár a kezdeti nyitottsága ellenére mégsem akarja megnézni, hogy a salgótarjáni, az ózdi vagy a lajosmizsei honfitársai milyen körülmények között és mennyi idő alatt jutnak el 2024-ben a fővárosba.

Magyar Péter
photo_camera Magyar Péter Fotó: Németh Dániel/444

Magyar szerint nem találkozót kért a minisztertől, még csak nem is fogadóórát. Hanem arra kérte Lázárt, hogy jöjjön el ezekre a vasútvonalakra, és számoljon be az embereknek arról, hogyan jutatták ilyen helyzetbe a MÁV-ot 14 év kormányzás után.

„Miniszter úr, fél az emberekkel együtt Ózdról vagy Salgótarjánból a sajtó jelenlétében Budapestre utazni? Fél vasutasokkal találkozni?” - tette fel a kérdést.

Lázár augusztus 31-én ajánlotta fel Magyarnak, hogy körbevezeti a MÁV-nál. Azután, hogy a tiszás politikus a Nyugati pályaudvar mai napig manuálisan működő váltói előtt fotózkodott.

Kiemelt videóink