A Megafon amerikai influenszer példaképeiről derült ki, hogy titokban az oroszok fizetik őket

külföld
szeptember 05., 20:37

A Fidesz propagandaüzeneteit évi 4,6 milliárd forintból közvetítő Megafon vezetőjének a személyes kedvence volt az a Lauren Chen, akiről szerdán derült ki, hogy valójában orosz megbízásra gründolt a Megafonhoz hasonló jobboldali influenszerhálózatot Amerikában. Az orosz fizetési listán lévő amerikai influenszerek rendszeres vendégek Budapesten is.

A lebukott Chen korábban magyarul is tanult, utoljára most augusztusban volt itt, az MCC Feszt sztárvendégeként Esztergomban a „konzervatív közösségi média” építéséről értekezett. Szerdán nyilvánosságra hozott bizonyítékok szerint (lásd erről magyarul a Szabad Európa hírét) azonban ezt ő maga moszkvai pénzből végezte. Az ügy az amerikai elnökválasztás előtt az aktuális orosz dezinformációs befolyásolási kísérletek fő botránya lesz, és több magyar kapcsolódása is van.

„A Megafon azzal a céllal alakult meg, hogy konzervatív véleményvezéreket fedezzen fel és képezzen azért, hogy minél több és minél minőségibb jobboldali tartalommal találkozhassunk Magyarországon. A tengeren túl például számtalan kiváló példát találhatunk sikeres konzervatív influenszerekre. Egyik személyes kedvencem, a kanadai Lauren Chen, akinek YouTube-csatornáját több százezren követik”

– mondta egy 2021-es Origo-interjúban Kovács István, a Megafon alapítója, hozzátéve, hogy Chennel egy a céljuk, csak ők például Rákay Phillipet és Bayer Zsoltot szeretnék minél többekhez eljuttatni ebben a baloldali túlsúlyú médiazajban.

A Megafon példaképéről szerdán hozta nyilvánosságra az amerikai igazságügyi minisztérium, hogy a gyanú szerint a férjével közös, Tenet Media nevű cége 9,7 millió dollárt kapott az RT (korábbi nevén Russia Today) orosz állami propagandacsatornától, „hogy az amerikai közönség számára rejtett orosz kormányzati üzeneteket közvetítő tartalmakat hozzon létre és terjesszen”.

A vád szerint mindez a Kreml fedett befolyásolási művelete volt.

A rendszeres átutalások 2023 októberétől egészen 2024 augusztusáig érkeztek Moszkvából a Tenethez. A legújabb magyar utat ugyan nem közvetlenül orosz pénzből, hanem feltehetően az MCC-nek átadott korábbi magyar állami vagyonból fizették, de így is figyelemre méltó, hogy a kifizetések még akkor is érkeztek a számlájára, amikor Chen az Orbán Balázs által elnökölt MCC rendezvényére jött.

link Forrás

„Játszóterek, hideg gyümölcsleves, építészet, tisztaság, biztonság – Lauren Chen politikai kommentátornak ezek a legkedvesebb élményei Magyarországról”

- posztolta a jól sikerült barátkozásról Orbán Viktor politikai igazgatója.

A Tenet Media, Chen és Liam Donovan 2022-ben létrehozott médiacége jobboldali influenszerekkel dolgozott együtt, és terjesztette a kontentet YouTube-on, TikTokon, Instán, Twitteren és más platformokon. A bizonyítékok szerint az orosz kormány által ellenőrzött RT két munkatársa, Konsztyantin Kalasnyikov és Jelena Afanaszjeva bízta meg őket azzal, hogy hozzanak létre egy új YouTube-csatornát, és találják meg ennek az arcát, akinek az oroszok évi 1-2 millió dollárt is hajlandóak fizetni.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Partnerek

Ez a cikk a The Eastern Frontier Initiative (TEFI) projekt keretében készült. A TEFI közép- és kelet-európai független kiadók együttműködése, amelynek keretében a közép-európai régió biztonságával kapcsolatos kérdéseket járjuk körbe. A projekt célja, hogy elősegítse a tudásmegosztást az európai sajtóban, és hozzájáruljon egy ellenállóbb európai demokráciához.

bellingcat logo sme logo wyborcza logo pressone logo

A Magyar Jeti Zrt. partnerei a projektben: Gazeta Wyborcza (Lengyelország), SME (Szlovákia), Bellingcat (Hollandia), PressOne (Románia).

A partnerség közös, angol nyelvű honlapja az alábbi linken érhető el: https://easternfrontier.eu/

A TEFI projekt az Európai Unió társfinanszírozásával valósul meg. Az itt szereplő vélemények és állítások a szerző(k) álláspontját tükrözik, és nem feltétlenül egyeznek meg az Európai Unió vagy az Európai Oktatási és Kulturális Végrehajtó Ügynökség (EACEA) hivatalos álláspontjával. Sem az Európai Unió, sem az EACEA nem vonható felelősségre miattuk.