Soha nem látott izraeli tüntetés volt a tűzszünet és a túszok kiszabadítása mellett, a kormány ellen

külföld
szeptember 08., 18:43

Szombat este több százezresre becsült tömeg vonult az utcára Tel-Avivban, hogy a gázai túszok szabadon bocsátásáért tüntessen. Az egyre nagyobb tiltakozás célja, hogy a kormány kössön tűzszüneti megállapodást a Hamász terrorcsoporttal, és biztosítsa a pontosan 11 hónappal korábban elrabolt foglyok szabadon bocsátását - írja a Times of Israel.

A hat túsz közelmúltbeli kivégzése miatt forrongó tömegek az október 7-i mészárlás egyéves évfordulójának közeledtével az ország különböző városaiban gyűltek össze, hogy a kormány ellen tüntessenek és a túszmegállapodást követeljék.

A tüntetés szervezőinek becslése szerint 500 000 ember vett részt a Tel-Avivban tartott, a Túszok Családjainak Fóruma által szervezett nagygyűlésen - ezt a becslést állításuk szerint a rendőrség is megerősítette. Azt mondták, hogy további 250 ezren tüntettek az ország más területein. Ha ez igaz, a tel-avivi megmozdulás Izrael történetében a legnagyobb tüntetése volt.

photo_camera Fotó: NIR KEIDAR/Anadolu via AFP

A rendőrség bejelentette, hogy a tel-avivi tüntetésen öt tüntetőt vett őrizetbe, de a tömeg nagyságáról nem nyilatkozott.

Nincs alku

Annak ellenére, hogy széles körben bírálták, amiért nem tesz több engedményt a megállapodás érdekében, Netanjahu kitartott azon álláspontja mellett, hogy Izraelnek folyamatos biztonsági jelenlétet kell fenntartania a Gáza és Egyiptom közötti határ mentén húzódó Philadelphi folyosón - ami a hírek szerint a Hamásszal folyó tárgyalások egyik fő vitás pontja.

A Túszok Családjai Fórumának tüntetésén Shay Dickmann elmondta a tömegnek, hogy unokatestvére, Gat „olyan közel volt” ahhoz, hogy a júliusban előterjesztett megállapodás részeként szabadon engedjék. „De Netanjahu nemet mondott” - mondta Dickmann.

photo_camera Benjamin Netanjahu miniszterelnök Fotó: ABIR SULTAN/AFP

„[Múlt] csütörtökön Carmel életben volt. Egy terrorista Kalasnyikovot szegezett a fejéhez, és amikor érezte a katonai nyomást, meghúzta a ravaszt. A katonai nyomás vezetett a halálához” - mondta Dickmann, visszautasítva Netanjahu és szövetségesei állítását, miszerint a katonai nyomás hatékonyabb, mint az engedmények. Azt is elmondták, hogy „keményen” szorgalmazták a közel-keleti visszafogottságot és a de-eszkalációt, és „szüntelenül” dolgoztak a tűzszünet és a túszmegállapodás biztosításán.

William Burns, a CIA vezetője nemrég arról beszélt, hogy nagyon szorgalmazzák a visszafogottságot a közel-keleti konfliktusban, és folyamatosan dolgoznak a tűzszünet és a túszegyezmény megteremtésén. Megjegyezte, hogy a következő napokban egy részletesebb javaslat is születhet ezekre vonatkozóan. „Ez végső soron politikai akarat kérdése” – mondta Burns, aki reméli, meg tudnak egyezni a két oldal vezetői.

A Hamász október 7-én támadta meg Izrael déli részét, mintegy 1200 embert megölve és további 251 embert túszul ejtve. A terület Hamász vezette egészségügyi minisztériuma szerint azóta több mint 40 000 ember halt meg Gázában Izrael folyamatos műveleteiben - írja a BBC.

A libanoni határon

A tüntetés másnapjának reggelén egy Jordániából teherautóval érkező terrorista lelőtt három izraeli alkalmazottat az Allenby-hídnál lévő határátkelőnél. A merénylőt a biztonságiak agyonlőtték - írja az MTI az izraeli hadsereg (IDF) közlése alapján.

Az izraeli mentőszolgálat megpróbálta megmenteni a három életveszélyes sebesültet, de röviddel később kénytelen voltak halottnak nyilvánítani őket. Az IDF közleménye szerint a terrorista fegyverrel a kezében kiszállt járműve vezetőfülkéjéből, és tüzet nyitott a határállomás izraeli dolgozóira. A jordániai hatóságok közölték, hogy kivizsgálják az esetet.

Helyszínelés
photo_camera Helyszínelés Fotó: SAEED QAQ/Anadolu via AFP

A támadást követően az izraeli hatóságok lezárták az összes jordániai szárazföldi határátkelőt. Az Allenby-híd melletti határállomást elsősorban áruszállításra használják, valamint olyan, Ciszjordániában élő palesztinok haladnak át rajta, akiknek nincs belépési engedélyük Izraelbe, és ezért Jordániából utaznak külföldre.

Benjámin Netanjahu miniszterelnök a vasárnapi kormányülésen részvétét fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak. „Gyilkos ideológia vesz körül minket, amelyet Irán gonosz tengelye vezet” – mondta. Az Iszlám Dzsihád terrorszervezet üdvözölte a „jordániai nép hősének hősies akcióját". „Az akció hűen tükrözi, hogyan gondolkodnak az arab országok népei az Izrael palesztinok ellen elkövetett tömegmészárlásáról” - hangoztatta a palesztin terrorszervezet.

Kiemelt videóink