VSquare: a kínai egymilliárd eurós hitelből adhattak kölcsön Orbánék Észak-Macedóniának

gazdaság
szeptember 12., 18:44

A magyar kormány júliusban jelentette be, hogy 500 millió eurós kölcsönt ad Észak-Macedónia számára. Az ország újra baráti lett, hiszen a májusi választáson kiütéses győzelmet aratott a jobboldali ellenzék: a VMRO-DPMNE 45 százalékot szerezve agyonverte a hét éve kormányzó, gazdasági bénultság és korrupciós ügyek tépázta szociáldemokratákat.

A VMRO a Fidesz macedón szövetségese, az ő miniszterelnökük volt tíz évig Nikola Gruevszki, akit az ellene folyó eljárások elől magyar diplomataautókkal menekítettek ki 2018-ban az országból. Ezúttal Hrisztijan Mickoszki lett az ország miniszterelnöke.

Nem sokkal az 500 millió eurós hitel bejelentése után kiderült, Magyarország 1 milliárd eurós hitelt vett fel Kínától. A VSquare most azt írja legfrissebb hírlevelében diplomáciai forrásokra hivatkozva, hogy ez a két hitel összefügg egymással.

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (j) és Hrisztijan Mickoszki észak-macedóniai miniszterelnök kétoldalú találkozója Washingtonban 2024. július 11-én
photo_camera A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (j) és Hrisztijan Mickoszki észak-macedóniai miniszterelnök kétoldalú találkozója Washingtonban 2024. július 11-én Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán/MTI/MTVA

Vagyis Magyarország kínai forrásokat használ Észak-Macedónia támogatására, lényegében Kína közvetítőjeként.

A portál egyik észak-macedón forrása szerint megválasztása napján Hrisztijan Mickoszki 1 milliárd eurós kölcsönt jelentett be, egyúttal cáfolta, hogy az Oroszországtól vagy Kínától érkezne. Közlése szerint egy európai ország adná a kölcsönt. Később pedig a forrás olyan információkhoz jutott, melyek szerint a pénz valójában kínai lenne, de az Szerbián vagy Magyarországon keresztül érkezne. Később egyébként Mickoszki már azt mondta, elég lesz 500 millió euró is.

A történetet az teszi még sejtelmesebbé, hogy egy nemzetközi kapcsolatokkal rendelkező forrás szerint Magyarország eredetileg a befagyott uniós források helyettesítésére jóval nagyobb hitelt remélt Hszi Csin-pingtől.

Az 1 milliárd eurós kínai hitel részleteit egyébként jelenleg hétpecsétes titokként őrzi a magyar kormány. Gulyás Gergely mai kormányinfóján ismételten megkérdeztük, sikerült-e Varga Mihály pénzügyminisztertől részleteket megtudnia. Gulyás azonban felidézte Varga korábbi nyilatkozatát, miszerint a kínai fél kérésére nem lehet elárulni a hitel feltételeit, ami mögött szerinte az áll, hogy Kína országoktól függően állapítja meg a kamatokat, ezért nem szeretné, ha nyilvánosságra kerülne. Gulyás Gergely szerint Varga Mihály viszont már kezdeményezte az erre irányuló szerződésmódosítást a kínai félnél, hogy nyilvánosságra hozhassák a hitel feltételeit.

Kiemelt videóink