Meghalt Karsai Dániel

belföld
szeptember 28., 23:42

Meghalt Karsai Dániel alkotmányjogász, akinél két éve diagnosztizálták az ALS nevű gyógyíthatatlan betegséget. A halálhírt öccse, Karsai Péter posztolta a Facebookra.

link Forrás

Az ALS-betegségben az izmok leépülnek, de a szellemi frissesség megmarad, így a beteg kénytelen tiszta tudattal végigkövetni saját elmúlását. Karsai Dániel 2023 szeptemberében jelentette be, hogy beteg, majd pert indított a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságán, hogy így érje el az életvégi döntésekhez való jogok kibővítését Magyarországon, és népszavazási kezdeményezést is indított.

Arra hivatkozott, hogy az életvégi döntések meghozatalának teljes magyarországi tilalma alapvető emberi jogait sérti, különösen az emberi méltóságból fakadó önrendelkezési jogot, az embertelen, megalázó bánásmód tilalmát és a világnézeti meggyőződés szabad megválasztásához való jogot.

Ügye körül óriási társadalmi párbeszéd alakult ki, Sulyok Tamás köztársasági elnök is meglátogatta őt.

A strasbourgi bíróság végül elutasította a kérelmét, hiába szólalt fel személyesen, és a népszavazási kísérlete is elbukott előbb a Nemzeti Választási Bizottságon, aztán az Alkotmánybíróságon. A Fidesz elzárkózott a témáról való vitáktól, a Parlamentben kikerülték őt.

2023-ban készült interjúnkat itt olvashatja vele. Májusi képriportunkat itt nézhetik meg.

Karsai Dániel 47 éves volt.

Kiemelt videóink