Gulyás a 444 cikkéből tudta meg, hogy Orbán apja is profitál a Budapest-Belgrád vasútvonal szupertitkos felújításából

  • Rendhagyó módon Geszten, a Tisza-kastélyban tart kormányinfót Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Vitályos Eszter kormányszóvivő.
  • Azért a szokatlan helyszín, mert itt tartott kedd estétől kétnapos kihelyezett kormányülést Orbán Viktor a kormány őszi feladattervéről és a gazdasági semlegesség programjáról.
  • Kollégánk a helyszínen, kövesse velünk percről percre az eseményeket.
18 poszt
Időrend
október 03., 15:46

Ha azt akarjuk, hogy a magyar foci versenyképes legyen, akkor az adózásnak is annak kell lennie

A Szuverenitásvédelmi Hivatal jogköreivel kapcsolatban van-e bármi, amin változatni kell? - kérdezte az RTL.

Gulyás egyéves távlatban nagyon nagy változtatást nem lát szükségesnek. Lánczi Tamás a kormányülésen elmondta a vizsgálatainak az eredményét, a hatásköreit hol tudja hatékonyan és kevésbé hatékonyan gyakorolni. Az RTL rámutatott, hogy a hivatal a Gödért Civil Szervezet ellen is indított vizsgálatot, amely a Samsung akkugyár környezeti következményeit méri és annak érdekében szólal fel. Gulyás azt mondta nem ismeri az ügyet, de szerinte az számít durva szuverenitássértésnek, hogy több mint 3 milliárd forint támogatást kapott külföldről az ellenzék a kampány során.

„Ha azt akarjuk, hogy a magyar foci versenyképes legyen, akkor az adózásnak is annak kell lennie” - válaszolta arra a kérdésre Gulyás, hogy miért adóznak ilyen keveset a magyar focisták. Gulyás viszont azt sérelmezte, hogy az RTL-n csak pénzért lehet nézni válogatott meccseket, ezt kétszer is elmondta.

október 03., 15:42

A győri puccsról

Rendben van-e a kedden Győrben elfogadott szmsz-módosítás, ami gyakorlatilag minden fontos döntési jogkört elvesz a város újonnan megválasztott civil polgármesterétől, kérdezi a 444.

Gulyás szerint Győrben kétharmados közgyűlési többség volt, ők szavazták meg, amit most megszavaztak - ha bármi törvénytelenség történt, akkor azt az illetékes hivatal meg fogja vizsgálni. Nagykanizsát hozta fel példának, ahol szerinte ugyanez történt fordítva, és a kormányhivatal „ott sem avatkozott közbe”. A viharos utolsó közgyűlésről szóló tudósításunk itt olvasható.

október 03., 15:38

Gulyás nem akarta kollégánknak megmondani mit gondol az ex III/III-as Horváth József kinevezéséről

Kollégánk, Herczeg Márk felidézte, hogy ő volt az, aki először szemlézte Orbán Balázs interjúját és ha jól érti, az történt, hogy nem ő értelmezte félre Orbán Balázs szavait, hanem Orbán nem azt mondta, amit mondani akart. Vitályos Eszter és Guylás Gergely is helyeselt.

Megkérdeztük azt is, hogy mi volt az a felelőtlenség, amit 2,5 év ezelőtt elkövetett Zelenszkij ukrán elnök? Gulyás szerint erről Orbán Balázst kell megkérdezni, de azt gondolja, amit Kövér László is mondott a parlamentben hétfőn: óvatosnak kell lenni, ha már ország döntéseit minősítjük.

Kérdeztük a minisztert arról is, hogy mit szól ahhoz, hogy a Szuverenitásvédelmi Kutatóintézet vezetője Horváth József lett, aki III/III-as ügynök volt. Gulyás ismét próbált a hivatalra mutogatni, hogy kérdezzük őt, de végül azt mondta Horváth Józsefet ismeri, és a rendszerváltás után kiváló munkát végzett a titkosszolgálatoknál, hogy előtte mit tett, arról a hivatalt kérdezzük. Nincs olyan tudása, amelye alapján véleményt alkothatna.

október 03., 15:37

Gulyás a 444-ből tudta meg, hogy Orbán apja is profitál a Budapest-Belgrád vasútvonal szupertitkos felújításából

A Budapest-Belgrád vasútvonal felújítása a valaha volt legnagyobb vasútfejlesztés Magyarországon, gigantikus kínai hitelt vettünk fel rá, de az építkezés a legnagyobb titokban zajlik. Okot adhatott a titkolózásra, hogy Orbán Viktor édesapja is profitál a hatalmas állami beruházásból. Mit reagált erre a hírre a kormány, kérdezi kollégánk, Herczeg Márk.

Gulyás Gergely saját bevallása szerint a 444-ből értesült az ügyről, a miniszterelnök megkérdezését javasolja. Mi ezt egyébként megtettük még szeptemberben.

október 03., 15:30

Orbán Viktor '56-os párhuzama egyértelműbb és világosabb volt

A Telex azt kérte Gulyás Gergelytől, hogy értelmezze Orbán Balázs szavait, hogy mit értett félre a sajtó. Gulyás Gergely igyekezett kitérni a válasz elől, szerinte ő állandóan mások szavait értelmezni, és az autentikus forráshoz kell menni, ha már a Telex úgyis beszélt Orbán Balázzsal.

Orbán Balázs kijelentésében azt nevezte tévesnek, hogy Magyarország nem védekezne. Szerinte a két esemény között párhuzam nem szerencsés és félreértelmezésnek ad okot. A politikában ez mindenképpen szerencsétlen - mondta.

A Telex utalt Orbán Viktor 2013-as beszédére, amiben ő is párhuzamot vont. Gulyás szerint akkor ezeket a mondatokat az ellenzéki sajtó is ünnepelte, és „a miniszterelnök párhuzama egyértelműbb és világosabb párhuzam”.

Arról is kérdezték a minisztert, hogy valóban mérik-e, hogy Orbán Balázsnak le kell-e mondani. Gulyás azt mondta, hogy ő ennek utána nézett, mert kíváncsi volt és nem igaz. Azt mondta, a kegyelmi botránynál Novák Katalin kapcsán sem ők mértek. A másik opció, hogy álhír.

A Telex rávilágított arra is, hogy a kormány azt mondja, a jobboldalon mindig van következménye a hibáknak, ebben az esetben lesz-e? Gulyás szerint volt következménye, Orbán Balázs bocsánatot kért, de továbbra is stratégiai igazgató, a téma le van zárva.

október 03., 15:30

„Minden jogellenes cselekedetet elítélünk”

Mi a véleménye a magyar kormánynak a közelmúlt hazai egyházakon belüli erős botrányairól, például a „Fidesz papjának” tartott Bese Gergő körül kialakult botrányról, kérdezi a Telex.

„Minden jogellenes cselekedetet elítélünk”,

mondja Gulyás.

október 03., 15:21

Lyukas zászló

Kedd reggel bejelentette Magyar Péter, hogy a Tisza Párt új jelképe az 1956-os lyukas zászló, és ezzel megidézte 2002 tavaszát, amikor egy politikai versenyben az akkori ellenzék, a Fidesz egy nemzeti jelképet tett meg saját jelképének.

Mit gondol minderről Gulyás Gergely, kérdezi a Pesti Srácok. „Talán az én véleményem kevésbé fontos, de maradjunk annyiban, hogy minden ötvenhatos szervezet kikérte magának” - hangzik a válasz.

Magyar kérdésünkre korábban azt mondta, a fideszes kokárdázás a kisajátításról szólt, nekik viszont nem a megosztás a céljuk a lyukas zászlóval. A kokárdamozgalomról írt kollégánk, Rényi Pál Dániel is Győzelmi kényszer című könyvében.