Kiírták az Új Nemzeti Galéria kivitelezési pályázatát, de még a kormány sem tudja, mennyibe kerülne az épület befejezése

POLITIKA
október 03., 17:49

A Városliget Ingatlanfejlesztő Zrt. csütörtökön közzétette az Új Nemzeti Galéria kivitelezési pályázatát, a beadási határidő november 4., az épületnek három év múlva kell elkészülnie, írja a Hvg.hu. A kiírás alapján a bruttó 50 ezer négyzetméteres épület hét szintből állna, a párkánymagassága 24,98 méter, az épület legmagasabb pontja pedig 31,29 méter lenne.

Gulyás Gergely csütörtökön azt mondta, a közbeszerzési eljárás után tudják megmondani, mennyibe kerülne az épület befejezése.

Az egyik legvitatottabb épület a Városligetben

Az Új Nemzeti Galéria megépítése hosszú évek óta húzódik, eddig is kemény politikai csatározások kísérték. Az eredeti tervek 2016-ban még 19 milliárdos költséggel számoltak, ami 2020-ban már 73 milliárdnál járt. Hogy azóta meddig drágult a projekt, egyelőre nem tudni, mivel a kormány nem hozott döntést költségvetési fedezetről.

Hiába voltak meg a tervek korábban, a bíróság 2019 elején megsemmisítette az egyik neves japán építészstúdió által 50 ezer négyzetméteresre tervezett kiállítótér építési engedélyét. Utána újabb tervek készültek.

photo_camera Fotó: Kristóf Balázs/444

Amikor 2019-ben Karácsony Gergelyt főpolgármesterré választották, a kormány felfüggesztette a tervek befejezését, arra hivatkoztak, hogy csak olyasmit építenek meg, amit a budapestiek is szeretnének. „Magyarország kormánya nem kíván olyan fejlesztéseket végrehajtani Budapesten, amit Budapest felelős vezetői nem akarnak. Várjuk, sőt kérjük is, hogy a közgyűlés hozzon egyenként döntéseket, és mondják azt, hogy ez kell, ez nem kell. Ha azt mondják, hogy nem kell a Liget-beruházás, akkor nem lesz Liget-beruházás” – mondta Orbán Viktor 2019-ben.

Karácsony megválasztása után a Fővárosi Közgyűlés 2019. november 5-ei ülésén kimondta, hogy nem támogatja a Liget Projekt még el nem kezdett beruházásainak megvalósulását, így nem ért egyet az Új Nemzeti Galéria megépítésével a Városligetben, a közgyűlési szándék szerint a területnek elsődlegesen közparki funkcióval kellene megújulnia. 2020 elején a Karácsonyék változtatási tilalmat rendeltek el a területre azért, hogy a Városliget „Budapest kiemelt jelentőségű legnagyobb kiterjedésű közparkjaként történeti, tradicionális, használati szempontból további visszafordíthatatlan változtatások ne érjék és városi közpark funkciójának megfelelő szerepét betölthesse”. Ezután a főpolgármester azt mondta, a testével védené a Városligetet, ha mégis elindulna az Új Nemzeti Galéria építése.

A 2022-es választási győzelem viszont visszahozta Orbán Viktor önbizalmát, ekkor már arról beszélt, hogy a Városliget úgy fog megvalósulni, ahogy eredetileg elképzelték.

Csakhogy közben elfogyott a kormány pénze, és tömegesen kellett lefújni a beruházásokat. Úgy tűnik, most mégis találhattak forrásokat, mert a Liget Projektért felelős Baán László a HVG-nek januárban azt mondta: „2025-ben lehet ismét olyan helyzetben a nemzetgazdaság, hogy lesz pénz jelentősebb állami nagyberuházásokra, így az Új Nemzeti Galéria megépítésének megkezdésére is. Érvényes építési engedélyünk van, kész kiviteli tervekkel – akár holnap el tudnánk kezdeni az építkezést.”

Az Új Nemzeti Galéria látványterve
photo_camera Az Új Nemzeti Galéria látványterve Fotó: Liget Budapest

A Városliget Zrt. tervei szerint jövőre el is kezdődne a Nemzeti Galéria építése a Városligetben, amiről a Fővárosi Önkormányzat főtájépítésze, Bardóczi Sándor azt írta:

„Hülyeségre mindig van pénz, akkor is, ha másra nincs.”

Bardóczinak többek közt az a gondja a Liget Projekttel, hogy az elmúlt évben csak 27 hektárnyi zöldfelületet tudtak felújítani, miközben a Városliget teljes területe 81 hektár. „Azaz eddig az egyharmadát tették rendbe a parknak. Nem kéne bele több épület, rég meg kellett volna szabadulni az egy évtizedes kordonoktól. Pláne nem kell egy parkba egy ekkora monstrum. Több zöld kell bele, mert ez egy közpark. Amit elvettek a fővárostól, hogy beépíthessék.

Gonosz terv ez, mikor minden meglévő zöldfelület a városban kincs, amit nem tudunk csak évtizedek alatt reprodukálni.

Pláne kincs, ha ez a zöld a világ harmadik legrégebbi, több mint 200 éves közparkja” – írta Bardóczi.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón az újraindult építkezésről azt mondta, most feltételes közbeszerzést írtak ki.

Ez még nem jelent olyan sokat, csak hogy látni fogjuk, hogy ha megépítenénk, mibe kerülne.”

A miniszter szerint a közbeszerzés után tudják megmondani, mennyibe kerülne az épület befejezése.

Kiemelt videóink