ENSZ-békefenntartók állítják, általuk használt épületre lőtt az izraeli hadsereg

külföld
október 11., 14:41

Az ENSZ békefenntartói által használt őrtoronyra lőttek csütörtök este az izraeli hadsereg katonái Libanonban, két embert megsebesítve, írja a Reuters ENSZ-es forrásokra hivatkozva. A békefenntartók már harmadszor jelezték, hogy a Hezbollah terrorszervezet elleni harcában Izrael az ENSZ által használt épületekre lő.

photo_camera Az ENSZ békefenntartói Libanonban Fotó: -/AFP

Csütörtök este Izrael légicsapást mért Bejrútra, a helyi hatóságok szerint legalább huszonketten meghaltak, több mint százan megsérültek. A lap szerint a támadások célpontja a Hezbollah egyik vezetője, Wafiq Safa lehetett, akit nem sikerült megölni.

Libanonban lassan ötven éve állomásozik a több mint tízezer fős ENSZ Libanoni Békefenntartó Misszió (UNIFIL), amely az izraeli offenzíva után utasítást kapott a mozgások korlátozására. Az izraeli hadsereg a múlt héten felszólította a békefenntartókat, hogy a demarkációs vonaltól a saját biztonságuk fenntartása érdekében a lehető leghamarabb vonuljanak öt kilométerrel hátrébb. Erre az UNIFIL nem volt hajlandó. A békefenntartók helyzetéről itt írtunk bővebben.

Izrael harmadszor mért csapást Libanonra, mióta szeptember 23-án offenzívát indított a Hezbollah ellen. A terrorszervezet és Izrael a gázai háború kitörése óta időközönként támadta egymást. A helyzet azután fajult el, hogy Izrael bombázni kezdte Bejrút külterületeit, a csipogós robbantássorozatban több ezer Hezbollah-harcost ölt meg és több vezetőt likvidált, míg a Hezbollah rakétákat lőtt Izraelre.