Egyelőre ez nem a MÁV hétvégéje: fél nap alatt három mozdony robbant le, és két járműhiba miatti késés is becsúszott

közlekedés
október 12., 16:04

Nehezen indult a szombat a magyar vasútnál. Még 7 óra sem volt, amikor már kiesett egy járat. A hajnalban Debrecenből Budapestre elindult Cívis InterRégió mozdonya lerobbant Ceglédnél, így utasai csak a ceglédi Z70-es zónázóval tudtak bejutni a Nyugati pályaudvarra.

Nem sokkal később a nyugati országrészben akadt meg a forgalom, miután járműhiba miatt sem a Szigetvárra tartó Pannónia InterRégiót, sem a Keszthelyre közlekedő Lesence expresszt nem tudták időben elindítani Szombathelyről. A MÁVINFORM először 30 perces várható késésekről írt, majd a Lesence expressz késését 70 percre korrigálta.

Késő délelőtt pedig az 1-es fővonal került bajba. Hegyeshalomnál meghibásodott a Budapestre tartó Railjet mozdonya, így motorvonattal tudott csak tovább közlekedni. A hiba miatt 40 percet késtek az utasok, Ausztria felé tartó társaik pedig motorvonattal utaztak a Keleti pályaudvartól Hegyeshalomig, mivel a Railjet ott maradt.

Bz-motorkocsik Balassagyarmat vasútállomásán
photo_camera Bz-motorkocsik Balassagyarmat vasútállomásán Fotó: Németh Dániel/444

Kora délután a nap harmadik mozdonyhibáját is regisztrálta a MÁV. Ezúttal a Békéscsabáról Budapestre tartó Békés IC mozdonya robbant le Csárdaszállásnál. Az utasoknak meg kellett várniuk az egy órával később érkező következő IC-t, hogy folytathassák útjukat a Keleti pályaudvar felé.

Az már csak a ráadás volt, hogy délután Hegyeshalom állomáson meghibásodott a felsővezeték, így a Tisza EC 30, az egyik Railjet 40, a RegioJet pedig 50 perc késést szedett össze.

A napi hibatermést elnézve gondolhatnánk, hogy nyár van, akkor szokott ekkora hibaszázalékkal dolgozni a MÁV. De október van, és a 17 fokos hőmérséklet sem közelíti a júliusi, augusztusi 35 fokokat. A mostani hibákat nem az extrém időjárási körülmények okozták, sokkal inkább a magyar vasút napról napra súlyosbodó strukturális problémái.