Erősen túlzott Gulyás Gergely: pont Trump alatt voltak gyengébbek a magyar-amerikai kapcsolatok

gazdaság
október 16., 12:25

A szerdai kormányinfón az ATV vetette fel, vajon hogyan fogja érinteni a magyar gazdaságot, ha Donald Trump durva védővámot vetne ki minden nem amerikai autóra. Gulyás Gergely válasza alapján ez nem okozna gondot hazánknak, hiszen már volt négy év, amikor Trump volt az elnök, és akkor is volt protekcionizmus, a magyar-amerikai gazdasági kapcsolatok mégis szárnyaltak. Sőt később ennek mértékéről azt mondta a miniszter, hogy azok egyenesen csúcson voltak.

A Központi Statisztikai Hivatal külkereskedelmi adatai azonban cáfolják utóbbi állítását, de még a szárnyalást is elég erősen megkérdőjelezik. A magyar-amerikai kapcsolatok szempontjából sokkal előnyösebb volt az Obama-, de még a jelenlegi Biden-adminisztráció is.

Az Obama-éra nyolc éve alatt ugyanis a külkereskedelmi egyenlegünk 524 százalékkal növekedett, az import 79, az export pedig 161 százalékkal nőtt.

A Biden-éra (adattal rendelkező) három éve alatt az egyenlegünk 185 százalékkal nőtt, az importunk 22 százalékkal, az export pedig 69 százalékkal bővült. Mindezt úgy, hogy – ahogy az lenti ábrán is világosan látszik – Biden beiktatásának évében 136 százalékkal megugrott az egyenlegünk annak köszönhetően, hogy közel 60 százalékkal javult az exportunk a tengerentúlra. És ha már Gulyás a csúcsot említette, az egyértelműen a Biden-adminisztráció idejére datálódik, semmiképpen sem Trumpéra.

Ehhez képest a Trump-kormányzat évei jóval szerényebb növekedést hoztak amellett, hogy a 2017-es beiktatás évében 40 százalékkal bezuhant a külkereskedelmi egyenleg, ami még az utolsó kormányzati évben, 2020-ban is alacsonyabb volt, mint Obama utolsó évében, 2016-ban.

Az import közel 11 százalékkal növekedett ugyan 2017-ben, de az exportunk 11,5 százalékkal esett vissza. Vagyis egyáltalán nem volt előnyös a magyar-amerikai külkereskedelmi kapcsolatokra nézve Trump beiktatása. Ugyanakkor a teljes elnöki ciklust nézve is szerényebb számokkal találkozni, a külkereskedelmi egyenleg 36 százalékkal javult, az import 44, az export pedig 42 százalékkal emelkedett.

link Forrás