Családi nap címén toborozzák a vízügyeseket és tűzoltókat Orbán október 23-i beszédére

véletlenek
október 18., 18:38

Családi napra toborozza az árvízvédekezésben részt vevő tűzoltókat, vízügyeseket, önkénteseket és családjaikat a kormány október 23-án - pont oda és akkorra, ahol Orbán Viktor a hivatalos állami megemlékezésen mond beszédet.

Az Országos Vízügyi Igazgatóság hozzánk is eljutott levele szerint az eseményen más program is lesz: „a résztvevőket színes gyerekprogramokkal, koncertekkel és ebéddel várják” - utóbbit a Honvédelmi Minisztérium biztosítja -, a rendezvényen pedig „köszönőbeszédet” mond Orbán. A hvg szerint a vízügy ingyen buszoztatja a dolgozókat a helyszínre,

a jelentkezőknek állítólag azt mondták, nem lesz kötelező meghallgatni a miniszterelnököt.

Orbán az elmúlt két évben elkerülte Budapestet az 56-os forradalom és szabadságharc évfordulóján: tavaly Veszprémben, 2022-ben pedig Zalaegerszegen mondott beszédet.

photo_camera Orbán Veszprémben Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI/MTVA

Visszatérése összefüggésben állhat azzal, hogy aktuális legnagyobb politikai riválisa, Magyar Péter is rendezvényt tart a fővárosban, annak reklámozására pedig éppen az utóbbi hónapok legnagyobb visszhangot kiváltó nyilatkozatát, Orbán Balázs ötvenhattal és orosz agresszióval kapcsolatos mondatát használja fel.

A Telexhez eljutott információk szerint a hét elején a vízügy és több tűzoltó parancsnokság vezetőjét is levélben kérték, hogy szoros határidővel gyűjtsék össze, az árvízi védekezésben részt vevő kollégák közül kik mennének családjukkal az október 23-i családi napra a Millenárisra. A kormány honlapja szerint a Millenárison kezdődő ünnepség „kiemelt meghívottjai a szeptemberi dunai árvíz elleni védekezésben résztvevők és családtagjaik” lesznek.

A hivatalos meghívóban hétköznapi polgári viseletet javasolnak öltözékként, a résztvevőktől pedig azt kérik, legalább fél órával az ünnepség kezdete előtt érkezzenek a helyszínre.

Arról, hogy hogyan söpört végig az Orbán Balázs-ügy a sajtón, milyen kármentés, visszatámadás és ellenzéki kiborulások történtek, ebben a cikkben írtunk bővebben. Az elmúlt hetekben megszaporodó kormányközeli ötvenhatos kiszólásokról Rainer M. János történésszel, akadémikussal, az 1956-os Intézet vezetőjével beszélgettünk.