Így söpört végig az Orbán Balázs-ügy a sajtón - kármentés, visszatámadás és ellenzéki kiborulások

POLITIKA
szeptember 27., 12:48

A kormányzati kommunikáció csütörtök reggel épp jó passzban volt, kifejezetten jól hozták le az árvíz elleni védekezést, újra lehetett kicsit támadni Brüsszelt (mert nem adnak pénzt a jól védekező Magyarországnak), ráadásul miután a miniszterelnök is szögre akasztotta a csizmát, bejött egy téma, amivel láthatóan ismét uralni akarták a közbeszédet: Magyar Péter.

Egyrészt kijött szerdán az Indexen egy interjú a Tisza Párt első emberének exbarátnőjével, Vogel Evelinnel, amiben állított mindeféléket, amikre az általában mindenre kényszeresen reagáló Magyar visszakézből vissza is támadott. Megindult az üzengetés, aminek a tetejébe Magyart behívták a köztévébe reggel interjút adni. Valószínűleg mindenki arra készült, hogy ez a két, párhuzamosan futó esemény elviszi a napot, de talán kitart még a hét végig is.

Csakhogy szeptember 26-án, 10 óra 26 perckor jelent meg a 444-en egy cikk, a címe ez volt:

Orbán Balázs: Magyarország Ukrajnával ellentétben nem védekezett volna egy orosz katonai agresszióval szemben.

A cikkben feldolgoztuk Orbán Balázs és Kohán Mátyás Stratégiai Részleg című műsorának szerdai adásában elhangzottakat, jelesül azt, hogy a miniszterelnök politikai igazgatója egy ponton azt találta mondani:

„Pont 56-ból kiindulva mi valószínűleg nem csináltuk volna azt, amit Zelenszkij elnök csinált 2,5 évvel ezelőtt, mert felelőtlenség, mert látszik, hogy belevitte egy háborús védekezésbe az országát, ennyi ember halt meg, ennyi területet vesztett, mondom még egyszer, az ő joguk, szuverén döntésük, megtehették, de ha minket megkérdeztek volna, akkor mi nem tanácsoltuk volna, azért, mert 56-ban az lett, ami lett. Mert megtanultuk, hogy itt óvatosnak kell lenni, és óvatosan kell bánni a nagyon értékes magyar életekkel. Azokat nem lehet csak úgy odadobni mások elé.”

Ami ezután történt, és történik épp, azt valószínűleg tankönyvekben kéne tanítani.

Orbán Balázs, Orbán Viktor miniszterelnök politikai igazgatója a 2023-as kötcsei találkozón
photo_camera Orbán Viktor és Orbán Balázs a 2023-as kötcsei találkozón Fotó: Németh Dániel/444

A politikai igazgató szavaira először természetesen az ellenzéki politikusok repültek rá, mintegy kötelező körként hozták be a hazaárulós és „mondjonle” vonalat.

Cikkünk megjelenése után 22 perccel Gyurcsány Ferenc már videóüzenettel jelentkezett, amelyben úgy fogalmazott: „a kormány az oroszok csatlósának tekinti az országot, és feladta a szuverenitását.”

A Momentum elnöke, Tompos Márton úgy reagált: „És ezek a senkiházi ruszkibérencek tartják magukat a Pesti Srácok örököseinek…”

Kicsit később Magyar Péter azt kommentelte a cikk alá a Facebookon: „Ilyen ember nem tölthet be közhivatalt a magyar miniszterelnök mellett, távoznia kell még október 23. előtt.” Aztán jött az LMP, majd Török Gábor reakciója, aki „az év legnagyobb politikusi hibájának” nevezte az esetet, majd Rácz András is aki egyenesen „kordokumentumnak” titulálta Orbán Balázs szavait.

Ezek a reakciók cikkünk megjelenése után bő egy órán belül már fel is mondták az ellenzéki kötelezőt.

Az igazán érdekes, hogy a kormányoldal hogyan reagálta le az esetet.

Lassan, de tétován

12:34 - Megszólal Orbán Balázs

A miniszterelnök politikai igazgatója kicsit több mint 2 órát várt, hogy tisztázza közösségi oldalán:

A háborús propagandasajtó vonatán nincs megállás.

photo_camera Fotó: Orbán Balázs/Facebook

13:05 - Magyarázat: félreértelmezték

Fél órával Orbán posztja után, 13 óra 5 perckor műsorvezető társa, Kohán Mátyás megjelentetett egy írást a Mandineren, amiben azt állította: „az elemi szövegértésre képtelenek” félreértelmezték Orbán Balázs szavait, az üzenet pedig amit a politikai igazgató át akart adni, annyi volt, hogy 1956 üzenete a hősiesség mellett az volt, „hogy nem csak az a hős, aki a ruszki tankra kardot ránt, hanem az is, aki még az első fegyver eldördülte előtt elkerül egy elkerülhető vesztes háborút.

13 óra 19 perckor pedig így tette ki írását a Facebookra:

photo_camera Fotó: Kohán Mátyás/Facebook

Vagyis ezen a ponton úgy tűnt, az lesz a magyarázat az ügyre, hogy a független sajtó értelmezte félre Orbán Balázs szavait, de egyébként köszönik a reklámot a műsornak (szmájli).

13:53 - Visszatámadás

Ezen a vonalon haladva a Mandiner nem sokkal később már fotókkal próbálta bizonyítani, hogy „[ö]sszekapaszkodva, szervezetten rontott neki Orbán Balázsnak a Telex, a 444, a Magyar Hang, Magyar Péter és Török Gábor”.

photo_camera Fotó: Mandiner

Az összeállításban Orbán és Kohán magyarázatát ismétlik meg, miszerint a kijelentés félre lett értelmezve, viszont emellé már azt is állítják, hogy a „baloldali sajtó” Magyar Péterrel fogott össze a politikai igazgató lejáratására.

Ezután Toroczkai László sietett tisztázni a Mi hazánk álláspontját, miszerint Magyarországot nem az oroszoktól kell megvédeni.

15:51 - Még mindig védekezés

Az eddigiek valószínűleg kevésnek bizonyultak, kicsivel délután 4 előtt Orbán Balázs új videóval jelentkezett, ahol egy magyar zászló előtt ülve arról vallott:

„A politikában sajnos igen gyakori, hogy megpróbálják az ember szavait kiforgatni. Szeretnénk ezzel kapcsolatban egy-két dolgot tisztába tenni. 1956 hősei nemzeti hősök. Az ő emlékük szent és sérthetetlen. És 1956 hőseinek igazuk volt és helyesen cselekedtek. Az orosz-ukrán háborúval kapcsolatban pedig az a helyzet, hogy sajnos két és fél éve minden nap háború párti propaganda nyomásra alatt állunk.”

Ezután viszont ismét azzal érvelt, hogy kiforgatták a szavait.

„A háborúpárti propaganda nem riad vissza semmitől. Még attól sem, hogy 1956 hőségek emlékét megpróbálja összekeverni az orosz-ukrán háborúval és a fronton történtekkel. Ez a háború azonban nem a mi háborúnk. Az orosz-ukrán háború itt van ugyan a szomszédunkban, de mi nem kívánunk részesei lenni ennek a konfliktusnak”

Arra azonban továbbra sem adott magyarázatot, hogy az amúgy szó szerint idézett szavait hogyan értette.

Valamikor délután - Nem láttam, de okos ember

Mindeközben tegnap délután, tehát órákkal első cikkünk publikálása után sikerült elkapnunk Menczer Tamás kommunikációs igazgatót, akit arról faggattunk, mit szól Orbán Balázs szavaihoz.

link Forrás

Menczer azt állította, hogy az ominózus videót nem látta, de - mint fogalmazott - Orbán Balázst

„nagyon okos embernek ismerem, biztos el tudja mondani, hogy mit miért mondott. Megnézem, és megkérdezem tőle.”

Nagyjából ekkorra kialakulni látszott az a narratíva, miszerint a politikai igazgató szavait szándékosan forgatta ki a baloldali sajtó Magyar Péterrel karöltve.

Délután reagált Schmidt Mária is, aki a Telexnek azt írta:

Az 1956-os forradalmat és szabadságharcot nem lehet összehasonlítani Oroszország Ukrajna elleni agressziójával. Magyarországot nem fegyverezte fel éveken keresztül az Amerikai Egyesült Államok és a NATO, Magyarország nem kapott semmiféle logisztikai támogatást, sem fegyverszállítmányokat és nem álltak a magyarok mögé diplomáciailag sem. Ennek ellenére a bátor magyar szabadságharcosok mégis felvették a harcot a hatalmas túlerőben lévő szovjet birodalommal.

Mi mégiscsak a szabadságharcosok népe vagyunk. Dicsőség a hősöknek!

Ahol a hősöket nem felejtik, mindig lesznek újak!”

Nagyjából ekkorra kialakulni látszott a narratíva, miszerint Orbán szavait a baloldali sajtó forgatta ki.

Az első cikkek a kormánypárti lapokban eddig várattak magukra, és már csak Orbán Balázs második, videós reakcióját szemlézték, sajátosan úgy, hogy az eredeti Orbán-mondatot, ami a felháborodást kiváltotta, egyáltalán nem idézték. Ez például az Origo cikke, de nagyjából így futott végig az alaphír azon a térfélen.

Időközben a nemzetközi sajtó is felkapta a történetet, így este 7 magasságában Orbán már az X-en volt kénytelen védeni félremagyarázott szavait:

19:47 - Teljesen igaza volt

Kellett egy kicsit várni a támogató kiállásokra, de estére azért azok is befutottak. A kormánnyal hosszú ideje közeli kapcsolatot ápoló újságíró, Rod Dreher már egyenesen azt írta az X-re:

Nem értem, miért van itt vita. Számomra egyértelműnek tűnik, hogy az első alkalommal Orbán Balázs az 1956 és 2022 közötti jelentős történelmi különbségekről beszélt, és NEM az orosz inváziót vagy az 56-os ellenállók megfélemlítését igazolta”

Őt aztán sorra követték mások is, a mandineres Szilvay Gergely például Orbán nyomán a Politicót is álhírterjesztéssel vádolta:

photo_camera Fotó: Szilvay Gergely/X

David P. Goldman amerikai közgazdász pedig már egyenesen úgy fogalmazott:

„Magyarország tudja, mi történik az amerikai megbízottakkal. Az USA 1956-ban Magyarországot Moszkva elleni lázadásra buzdította, majd félreállt, amikor az oroszok leverték a lázadást. Az USA olyan, mint egy gyerek, aki szétszedi az ébresztőórát, megunja, a darabokat a földön hagyja, és elsétál. Most az utolsó ukránig harcolunk. Washington cselekedetei szégyenteljesek és gyalázatosak, és Ukrajna mint életképes nemzet végét jelenthetik. Orbán Balázs egyszerűen kimondta a nyilvánvalót.”

Ebben maradtunk tegnap, és aludtunk egyet a nagy izgalmakra. Na de mi jött ma!

7:44 - Kedélyes kép Észak-Macedóniából

Orbán Balázs így kezdte a Másnapot:

Orbán Viktor miniszterelnök pedig így:

8:07 - HIBA!!4!

Bizony, hiába utazott messzire a magyar miniszterelnök, nem hagyta ki a péntek reggeli interjút, amelyet az ország ügyes-bajos dolgaival kapcsolatban tartani szokott.

És mivel forróbb téma az elmúlt bő 24 órában nemigen volt Orbán Balázs szavainál, a miniszterelnök is kénytelen volt kitérni erre az ügyre. Na de amit mondott, gyökeresen tért el attól, amit tegnap hallottunk.

„Ha az ember ilyen kérdésekről beszél, akkor nagyon pontosan kell fogalmazni, és semmilyen kétséget sem szabad hagyni a saját álláspontunkat illetően. Most a politikai igazgatóm félreérthetően fogalmazott, ami ebben az összefüggésben egy hiba” – mondta Orbán.

Orbán Viktor kitért arra is, hogy politikai közösségük egyértelműen az 1956-os forradalom „talaján áll, abból nőtt ki, nem lenne a mi politikai közösségünk, ha nem lettek volna az 56-os hősök. Ezért a háború és béke vitájába nem beemelni kell a magyar történelem számunkra szent és sérthetetlen eseményeit és hőseit, hanem inkább távol kell tőle tartani” – fejtegette.

Azt azért a dörgedelmes intelmek után hozzátette:

„Nincs nekem kétségem egyetlen fideszes vezető politikai nézetei felől sem, én biztos vagyok abban, hogy Orbán Balázs is, ha a történelem úgy fordulna, hogy megint harcolni kell a hazáért, akkor ott lesz velünk a Corvin közben.”

Orbán Viktor tehát egyértelműen és félreérthetetlenül hibának nevezte Orbán Balázs félreérthető fogalmazását, ami egyben elismerése annak is, hogy a politikai igazgató politikai hibát vétett.

11:32 - Új szólamok

A reggeli Orbán-interjú után kis spéttel Gulyás Gergely felmondta a kötelezőt:

És a PestiSrácok főszerkesztője, Huth Gergely viszont már a hibázós vonalon ment tovább ma reggeli vezércikkében:

Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója és a stratégiai tanácsadó testületének elnöke hibázott, amikor meggondolatlanul 1956-ot állította párhuzamba Ukrajna tragédiájával... A botrány kirobbanása után meg is tette az ilyenkor szükséges lépést: kacifántos körítéssel ugyan, de kijavította magát. Talán még a bocsánatkérés is elvárható lett volna az 1956-os forradalmárok, szabadságharcosok felé.

És Huth amellett, hogy beleállt Orbán Balázsba, még Kohán Mátyásnak is beszólt:

A félresikerült terefere másik résztvevője, az egyébként az éles vitákban kiválóan helytálló, fiatal és csillogó újságíró-tehetség, Kohán Mátyás – még Orbán Balázs helyesbítése előtt – elkövette azt a hibát, hogy igyekezett megmagyarázni a megmagyarázhatatlant... Ezzel sikerült tovább rontani a helyzetet, hiszen az 1956-os szabadságharcosok hősies önfeláldozásának kigúnyolása (vö. kardot rántani a ruszki tankra) az Eörsi László-Ungváry Krisztián-féle posztbolsevik történész-gazemberek erkölcsi mocsarába vezet.

Akkor hogy is volt?

Kis érdekesség, hogy a mainstream kormánylapok még mindig elég visszafogottan foglalkoznak a témával, az Origo például a miniszterelnök reggeli interjújába beemelte ugyan az ide vonatkozó részt, ám a lehető legminimálisabb teret adva neki, és semmilyen háttérinformációt nem csatolva hozzá, így azok, akik esetleg kizárólag innen tájékozódnak a világ és a haza dolgairól, még mindig nem tudhatják pontosan, Orbán Balázs mely szavai váltottak ki ekkora felzúdulást.

photo_camera Ennyike. Fotó: Origo

És teljesen hasonlóan járt el a Magyar Nemzet is, ott egyébként jól látszik a címlapon, hogy azért nem engedte még el a központi kommunikáció a Vogel Evelin-topikot sem.

photo_camera Péntek reggeli címlap.

De egyelőre Bayer Zsolt is csak Magyar Péter köztévés szereplésével foglalkozik a maga visszafogott, elegáns módján. Ellenben Szilvay Gergely már azt írja:

Kikérjük magunknak, hogy a 444, Gyurcsány, az MSZP meg a baloldali pártok oktassanak hazafiságból 1956 kapcsán!

Deutsch Tamás pedig ENNYI-t posztolt:

Szóval rég nem látott védekezésbe kellett fognia az elmúlt egy napban a kormányzati kommunikációs gépezetnek, kellett is egy kis idő, amíg megtalálták a helyes irányt, vagy legalábbis rendezték soraikat.

A miniszterelnök intelmeit hallgatva felmerül a kérdés, vajon hogyan változik majd a kommunikáció Orbán Balázs ügyében, és vajon az, hogy maga a miniszterelnök nevezte hibának a politikai igazgatója által generált felzúdulást, milyen következményeket von maga után. Ha egyáltalán.


Kiemelt videóink