Szűk családi körben temették el Karsai Dánielt

belföld
október 27., 11:53

Szombaton eltemették Karsai Dánielt, erről az alkotmányjogász írt néhány szóban a Facebookon.

Danit ma örök nyugalomra helyeztük. Végakarata értelmében szűk családi körben és legközelebbi barátai által kísérve, Mike Oldfieldot hallgatva, némi alkoholt fogyasztva.

Vigyázz magadra, Bro’. Mindent csak köszönhetünk Neked.

- olvasható Karsai Péter posztjában.

Mint írja, szerdán este a 6Szín Teátrumban lesz egy nem sajtónyilvános megemlékezés a 47 évesen meghalt Karsai Dánielről, akinél két éve diagnosztizálták a gyógyíthatatlan ALS betegséget. A megemlékezést az aznap esti darab után tartják egy beszélgetéssel egybekötve. Az estén „az egykori egyetemfoglalók kórusa búcsúzik majd Danitól” - derül ki a posztból.

Karsai Dániel 2023 szeptemberében jelentette be, hogy beteg, majd pert indított a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságán, hogy így érje el az életvégi döntésekhez való jogok kibővítését Magyarországon, amiért népszavazási kezdeményezést is indított.

photo_camera Karsai Dániel Fotó: RTL

Arra hivatkozott, hogy az életvégi döntések meghozatalának teljes magyarországi tilalma alapvető emberi jogait sérti, különösen az emberi méltóságból fakadó önrendelkezési jogot, az embertelen, megalázó bánásmód tilalmát és a világnézeti meggyőződés szabad megválasztásához való jogot.

Ügye körül széles társadalmi párbeszéd alakult ki, de a strasbourgi bíróság elutasította a kérelmét, hiába szólalt fel személyesen, és a népszavazási kísérlete is elbukott.

2023-ban készült interjúnkat itt olvashatja vele. Májusi képriportunk pedig itt látható.