Tyúkól#49: Tanévkezdés? Stressz!

podcast
  • Link másolása
  • Facebook
  • X (Twitter)
  • Tumblr
  • LinkedIn

Mindjárt vége a nyárnak, kezdődik az új tanév. De míg vannak gyerekek, akik izgatottan várják, hogy visszatérjenek az iskolába, másoknak ez egy szorongással teli időszak. Hogyan vegyük észre ennek jeleit, és mit tehetünk szülőként? Pláne, hogy ez nekünk is stresszes időszak. Többek közt ezekről a kérdésekről is beszélgetünk Dr. Bohács Krisztinával, a GEM Tanulási Központ szakmai vezetőjével.

Bővebben:

  • 00:00:30 - Itt az iskola, és emiatt rengetegen szoronganak. De ki szorong jobban? Hát a magyarok!
  • 00:03:10 - Van a szorongásnak olyan mértéke, ami még elfogadható.
  • 00:05:20 - A hasfájás elég tipikus szorongási tünet, de van még pár dolog, amire érdemes figyelni.
  • 00:06:00 - Mostanra az atipikus lett a tipikus.
  • 00:07:20 - Ti emlékeztek még rá, hogy hogy voltak ezek a dolgok a porzóval és a bibével?
  • 00:08:40 - Mi az a fluid intelligencia és mi köze van a darálókhoz?
  • 00:13:40 - Nem kell félni a Gibson-teszttől!
  • 00:19:40 - Hogyan csípheti nyakon a szülő a gyerek szorongását? Hogy lehet felmérni, hogy mennyi oké és mikor kell szakemberhez fordulni?
  • 00:22:50 - Az iskolába érkező gyerekek közel fele iskolaéretlen a kutatások szerint.
  • 00:26:15 - Régen minden jobb volt, Zsuzsi még az oviban járhatott logopédushoz!
  • 00:28:30 - Ha nem működnek jól a feldolgozórendszerek, akkor a tanulás sem fog menni. És akkor jön a szorongás…
  • 00:30:00 - Régen négy év alatt kellett megtanulni írni, most maximum egy év van erre.
  • 00:35:45 - El lehet rontani a gyerek egész jövőjét túlbabusgatással? Vagy épp ellenkezőleg, az a baj, ha nem babusgatod?
  • 00:38:55 - Váratlan fordulat: egy Facebook-ról hozott példa, nem a Tiktokról!
  • 00:40:00 - Mindenki traumatizálja a gyerekét? A szülők szorongásai jelennek meg a gyerekekben?
  • 00:49:10 - Ki fogja megtanítani pihenni a gyerekeket, ha mi sem pihenünk soha?
  • 00:52:00 - Mikor felejtettünk el unatkozni?
  • 00:53:45 - Kulturális figyelemzavar, hallottál már róla?
  • 00:56:20 - Ami régen 3 év volt, az ma már akár fél év alatt megoldható.
  • 01:20:00 - Na és a mobilokkal mi legyen?
  • 01:05:10 - Jó ez a sok különóra? Már az oviban???
  • 01:12:00 - A kevesebb néha több, de tényleg.
  • 01:16:05 - Egy kamasznál nagyon fontos, hogy legyen motivációja.

Olvasnivalók:

Podcastunk kéthetente jelentkezik új adással, meghallgatható a 444 Spotify- és Apple-csatornáján is. Korábbi adásaink itt találhatók. Javaslataid, ötleteid, meglátásaid a tyukol@444.hu címre várjuk.

Címlapkép: Kiss Bence/444

Kapcsolódó cikkek
Legfrissebb podcastjaink

Borízű hang #251 [hossz]: Másfél milliós kardigánban az Orczy közvécében

Ünnepi különszám, kínai bejglireceptmelléklettel! Korrupt sportvezetők karácsonya. Mága és a taó. A Brunello Cuccinelli szennyes titkai. Kézilabda az Antarktiszon. Életveszély a körúti biciklisávban. A magyar állam szétesése az Orczy park vécéjében.

Uj Péter, Bede Márton, Winkler Róbert
podcast

Borízű hang #250 a színpadon [hosszú]: Hajóféreg hamis zászlóval

Turistaosztály és prankolgatás. A marokkói futball és a felcsúti modell. Aján Tamás for minden! Winkler Róbert hajápolási praktikái. Uj Péter arcszőrzete. Az autós újságírás Szörényi–Bródyja. Férgek rágják a magyarok hajóját. Magellánét is. Büszkén emeljük magasra a hamis zászlót!

Uj Péter, Bede Márton, Winkler Róbert
podcast

Tyúkól#57: Asszertív karácsonyi ünnepeket kívánunk!

Mi van, ha nincs bejgli? Hogyan ne legyünk idegbetegek szenteste? Miért nem tudunk normálisan kommunikálni? Ünnep előtti gyorstalpaló.

Diószegi-Horváth Nóra, Kun Zsuzsi
podcast

Borízű hang #249: Aki nem tud liberálisul, ne beszéljen liberálisul [rövid verzió]

Mohamedek között, Keith Richards és Yves Saint Laurent nyomában. Igazság és hitelesség a belső sávban. Nyelvtudomány és esztétikai terror. Pápázás. Tusfürdőmaffia a siralomházban.

Uj Péter, Bede Márton, Winkler Róbert
podcast

Az emberfej ízű licsitől a legjobb kínai éttermekig Londonban

A 444 gondozásában megjelent A kínai konyha kultúrtörténete könyvbemutatóján Vida Kata gasztroblogger beszélgetett Keve Márton kreatív séffel és Bede Mártonnal, a 444 újságírójával, többek közt arról, hogyan változott Budapesten a kínai gasztronómiai felhozatal, és mik a legizgalmasabb helyek most. Beszéltünk a legfontosabb hozzávalókról, hogy mit kell vásárolni egy alaprecepthez, és főleg miért érdemes kínait enni.

444.hu
podcast