A fenyegető leveleket a Belügyminisztériumnál égették el, de ez a tiltakozás messze nem csak Budapestről szól

2022 október 14., 18:15

Péntek délután több ezren (a szervezők szerint akár tízezren is) vonultak a Hősök teréről a Belügyminisztérium épülete elé. A polgári engedetlenkedő tanárok kirúgása, az érdemi sztrájk ellehetetlenítése, és a jól ismert alapproblémák (a tanárok méltatlan bérezése és a közoktatást megfojtó központosítás) ellen tiltakoztak. A legnagyobb menet a budapesti volt, és itt ért véget azzal a tüntetés, hogy felgyújtották a tanároknak küldött tankerületi figyelmeztetéseket.

photo_camera A fenyegető levelek felgyújtása
Fotó: Bankó Gábor / 444
photo_camera A budapesti tüntetők Fotó: Bankó Gábor / 444

De ezzel együtt messze nem csak a budapesti megmozdulásról szólt ez a nap. Reggel tiltakoztak a tanárok Orbán Viktor egykori iskolájában, a székesfehérvári Teleki Blanka Gimnáziumban. Zalaegerszegen közel háromezren, másfél kilométeres élőláncot alkottak. Komolyabb tömeg gyűlt össze Miskolcon, Tatabányán, Kaposváron és Győrben is.

photo_camera Miskolc Fotó: Botos Tamás

A miskolci tüntetők azt mondták, jöjjön a találkozó október 23-án Budapesten, a budapesti eseményen bejelentették aznapra a tüntetést, október 27-re pedig a következő sztrájkot. A tiltakozások mellett ugyanis sztrájkok és polgári engedetlenségi akciók is voltak pénteken számos iskolában.

photo_camera Andrássy út. Fotó: Bankó Gábor / 444
photo_camera Andrássy út. Fotó: Bankó Gábor / 444
photo_camera Miskolc Fotó: Botos Tamás

A közoktatásban régóta zajlanak tiltakozások az előbb felsorolt problémák miatt, ezek viszont az utóbbi hetekben érezhetően szintet léptek. A kölcseys tanárok kirúgása - amivel világosan az elégedetlenkedést akarta megállítani a hatalom - egyelőre a korábbiaknál is hevesebb tiltakozást eredményezett.

photo_camera Székesfehérvár. Fotó: Németh Dániel/444
photo_camera Andrássy út. Fotó: Németh Dániel/444

Hogy ez meddig tart ki, azt egyelőre nem lehet tudni. A kormány ezen a héten béremelések bejelentésével igyekezett csillapítani a kedélyeket - a bejelentett (és egyelőre feltételes módban lévő) emeléssel ugyanakkor a tiltakozók érezhetően nem elégedettek, azok mértéke még az infláció szintjén sem éri el, vagyis érdemben nem javítana a tanárok életkörülményein. A budapesti tüntetést szervező diákok követelései ezek voltak:

  • Azonnali megoldást a tanárhiányra, azonnali béremelést.
  • Tanítható és tanulható mennyiségű és minőségű tananyagot, adják vissza a pedagógusok szakmai szabadságát.
  • Élhető körülményeket az iskolákba.
  • Tényleges nemzeti konzultáció a diákok, a tanárok, a társadalom, a jogvédők, a szakemberek és szakszervezetek bevonásával.
  • A kirúgott tanárokat hívják vissza az állásukba.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.