Ő állított emléktáblát Gábornak, aki egy rendőrautóban fejbe lőtte magát

bulvár
2013 szeptember 13., 15:21

Már nem először tűnt el Tóth Gábor fogvatartott különös emléktáblája a Bem rakpartról. A legutóbbi, harmadik verzió már vasból készült. Valaki minden rongálás után újat, tartósabbat készít a korábbi helyett. A táblán pontosan ez a szöveg áll:

2002. December 3-án. Tisztázatlan körülmények között itt halt meg Tóth Gábor fogvatartott.

Tóth Gábor tisztázatlan körülmények között hunyt el, de halálának története ma már ismert. A lopásért letartóztatott, 24 éves férfit 2002 decemberében egy rendőrségi járőrautó hátsó ülésén, szabálytalanul, egy másik gyanúsítottal együtt szállították a Gyorskocsi utcából a Nagy Ignác utcai börtönbe. A hátul, jobb oldalon ülő Tóth Gábor az ajtó és az anyósülés között megszerezte az elöl ülő rendőr szolgálati fegyverét, amellyel ott helyben fejbe lőtte magát.
Tóth Gábor
Azt viszont eddig nem lehetett tudni, hogy ki őrzi ilyen kitartóan az elhunyt emlékét. Ki eszkábálja, és állítja fel az egyre masszívabb mementókat. Aztán szerdán láttam, hogy valaki épp szereli le az oszlopról a táblát.

Farkas Antal nyugdíjas trolivezető azért viszi el a táblát, mert rozsdásodni kezdett, renoválni kell. Ő ápolja Tóth Gábor emlékét tizenegy éve. Azt mondja, nevelőapja volt a fiúnak, illetve valami olyasmi. Hivatalosan nem volt nevelő, Gábor testvérével még gyerekként menekült hozzá a szülei elől.

Gábornak kicsi kora óta mániája volt a lopás, így nevelték.

A gyerekek heti rendszerességgel felkeresték őt, próbált segíteni nekik. A szüleiket ismerte, és tudta, hogy egyikük depressziós, másikuk alkoholista. Gábornak gyerekkorától zűrös ügyei voltak, a nevelőintézetből is megszökött. Folyton lopott.

Farkas Antalt 2002-ben nagyon megrázta a fiú halála. Két évig nem is látogatott el a tragédia helyszínére. Aztán 2004-ben felállította az első emlékoszlopot, ami még fából és papírból készült. Azóta már sokadszorra cseréli le a táblát, és hosszan küzdött azért is, hogy alaposan vizsgálják ki az esetet. Hogyan  fordulhatott elő, hogy szabálytalanul szállították a fogvatartottat, és elvehette a rendőr fegyverét? Farkas Antal azt mondja, vizsgálat ugyan volt, de az ügyészség nem indított eljárást senki ellen.

Bárhol lehet-e ilyen emléktáblákat állítani?

"A közúthoz tartozó területen emlékhely létrehozásához közútkezelői hozzájárulás szükséges. Társaságunk akkor ad hozzájárulást, ha az kétséget kizáróan nem veszélyezteti a forgalom biztonságát: a kegyhely kellő távolságra található az úttól és van a közelében a biztonságos megállásra szolgáló hely." Magyar Közút Kht. via

Végül rákérdeztem, hogy miért állít újra és újra emléktáblát a fiúnak, ennyit mondott: "Mert én temetőbejáró ember vagyok."

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.