Vége van az MSZP-nek, botlott a Jobbik

DeDi
2014 május 25., 21:29
comments 401
  • Gyurcsány Ferenc feltámadt.
  • A Jobbiknak rosszat tett Kovács Béla.
  • A Fidesz nagyon erős.
  • Az MSZP-ben botrány lesz.

A legfontosabb következtetések az EP-választás eredménye alapján:

A részvétel körülbelül fele akkora volt, mint áprilisban. Az egykori Összefogás pártjai és az LMP körülbelül fele annyi darab szavazatot kapott mint áprilisban, vagyis támogatottságuk érdemben nem változott. A Jobbik viszont csak harmada annyi szavazatot kapott mint áprilisban, a Fidesz viszont arányaiban többet kapott, mint amennyivel kevesebben szavaztak most. Talán nem túlzás azt feltételezni, hogy

Kovács Béla kémbotránya lehet a háttérben, és így ennek a kampánynak a leghatásosabb eleme ez volt.

Hiába lett a második (és nem a harmadik) most a Jobbik, ők gyengültek a legtöbbet áprilishoz képest. 2009-ben százezerrel több szavazatot kaptak az EP-választáson, pedig akkor még nem voltak parlamenti párt.

De még ennél is fontosabb üzenete a mostani választásnak, hogy az

MSZP sokkal gyengébb mint azt hinni lehetett, és sokkal-sokkal gyengébb, mint amekkora súlya van a baloldalon a budapesti parlamentben.

A mai EP-választás legnagyobb kérdése az volt, hogy mi lesz a magyar baloldallal.

Az egyértelmű volt, hogy a Fidesz hatalmas győzelmet arat. Így is lett.

A kérdés az volt, hogy mihez kezdenek a választók az új baloldali pártokkal, amelyek ugyan 2012 óta szerveződnek, de most először mérettették meg magukat.

Úgy tűnik, hogy van rájuk igény. Úgy tűnik, hogy túlságosan megijedtek, amikor belementek abba, hogy az országgyűlési választáson az MSZP diktálta feltételek szerint induljanak. Nagyon nehéz helyzet jön a baloldalon: csak az MSZP-nek van frakciója a parlamentben, miközben most úgy tűnik, hogy alig gyengébb nála a DK, és egyedül is képes kényelmesen küszöböt ugrani az Együtt.

Persze, persze

Kisebb volt most a részvétel, jóval kisebb mint áprilisban. Alig többen mentek most el szavazni, mint ahányan csak a Fideszre szavaztak áprilisban. Innen nézve lehet azt is gondolni, hogy az eredmények nem mérvadók. A DK úgy lett majdnem akkora mint az MSZP, hogy ennyi szavazattal talán meg sem ugrotta volna a bejutási küszöböt áprilisban. Esetleg számíthatott, hogy az EP-választás tétje kisebb, nem lehet átélni, hogy befolyásolná az itthoni életet, így szívesebben kísérleteznek az emberek.

Ám ezeknél fontosabb, hogy

Van egy nagyon fontos szám, ami azt jelzi, hogy a mostani eredményt komolyan kell venni, és  tényleg létező igény van az MSZP-n kívüli pártokra ezen az oldalon, és hogy hiba volt az Együtt és a DK részéről belemenni az áprilisi együttműködési feltételekbe:

a három párt összesen 28 százalékot kapott, kicsivel még többet is, mint áprilisban.

Ez pedig arra utal, hogy akik összerakták az Összefogás áprilisi 26 százalékát, azoknak a fele se szavazott volna az MSZP-re. Budapesten, ahol messze a legerősebb volt a baloldal áprilisban, az MSZP csak a negyedik lett. Ehhez képest most úgy kell élniük a parlamentben, mintha csak az MSZP lenne komoly párt ezen az oldalon. Ez jó nagy viszály és tartós sértettség záloga lesz.

Megindulhat az MSZP szétszedése, lesz hivatkozási alapja Gyurcsánynak és Bajnainak, hogy a szocialista frakcióból szerezzenek képviselőt maguknak. Lehet arra hivatkozni, hogy ez a választói akarat. Főleg, hogy vezetési válság jöhet az MSZP-ben.

Ezután az eredmény után Mesterházy Attila pártelnöki székének minimum nagyot kell inognia. Miközben a parlamentben jórészt az általa kiválasztott és felemelt MSZP-sek ülnek. Ha elszakad a pártvezetés a frakciótól, az is rettentő viszályokat sejtet. Még az sem kizárt, hogy úgy szétesik az egész konstrukció, hogy Gyurcsány Ferenc rakja össze a pártot, és a DK egyesül az MSZP maradékával.

A mostani eredmény Gyurcsány Ferenc nagy győzelme ezért, hiszen majdnem annyi szavazatot kapott, mint az előző pártja. Budapesten a DK és az Együtt is megverte az MSZP-t.

Az is fontos tanulság a baloldalnak, hogy nem kellett volna beleélniük magukat a győzelmi reményekbe az áprilisi választás előtt. Ha nem a Fidesz megverése lett volna a három párt célja, akkor most sokkal tisztább viszonyok lennének a baloldalon, és látszik, hogy az összesített eredményük sem lett volna rosszabb. Most ki kell találniuk, hogy mi legyen ebből az őszi önkormányzati választáson. Jó nagy veszekedés lesz.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.