Áltörténelmi baromságokkal példálózik a 9-10.-esek történelmi munkafüzete

POLITIKA
2014 november 24., 14:20
comments 125

Érdekes kísérletbe fogott kísérleti történelemtankönyvében az Oktatáskutató és Fejlesztó Intézet. A 9-10. osztályosoknak készült munkafüzetük A magyar nép őstörténete című fejezetében például már a nyitókérdések is fantasztikusra sikerültek:

„Hogyan beszélték el a rómaiak népük és városuk eredetét? Mennyiben tekinthetők ezek az elbeszélések történetinek, és mennyiben mondainak? Milyen mondákat ismerünk a magyar nép származásáról, vándorlásairól? Milyen elméletekkel találkoztunk már a magyarok származásáról, nyelvrokonairól? Foglaljuk össze a hunok Attila halála utáni történetét és sorsát! Ki volt Csaba királyfi, és kik tisztelik ősükként?”

Hogy hogyan keverednek a magyarok őstörténetéhez a római eredetmondák és a hunok, annak kiderítésére valószínűleg külön tudományágat kéne feltalálni. Mindenesetre ezután az alapozás után már érthető, hogy a munkafüzet 53. oldalán, a finnugor nyelvrokonságról szóló feladathoz a diákoknak hat olyan szövegszemelvényt kell elemezniük, amelyek közül öt

arról szól, hogy a finnugor nyelvrokonság elmélete Habsburg blöff.

Idéznek itt a tökhülye Bobula Idától, a sumer-magyar rokonság megszállotjától, de attól a Kiszely Istvántól is, aki kitalálta és elterjesztette, hogy a Habsburg-ház 1823-ban rendeletben döntötte el, hogy a magyar nyelv finnugor eredetű és punktum. De ez még mind semmi:

idézik Trefort Ágoston hülyeséghívők körében igen népszerű, ellenben sajnálatos módon soha el nem hangzott szavait arról, hogy a kormány csak a finnugor elmélet képviselőit fogja támogatni.

Ehhez képest már csekélység, hogy még egy Jókai Mórnak tulajdonított, de eredetiségében sosem bizonyított idézettel is próbálkoznak.

A hat kiválasztott szöveg közé csak két, szakmailag is indokolható került:

A magyar nyelvészet egyik alapító atyjának, Sajnovics Jánosnak a Bizonyítás: A magyar és a lapp nyelv azonos című alapművéből és a török-magyar nyelvrokonságot hirdető és ebben elbukó Vámbéri Ármin Küzdelmeim című írásából. Ha nem hiszik, nézzék meg saját szemükkel a .pdf 53. oldalán!

A szabályos hangmegfeleltetésekről, nyelvünk eredetéről, az alapszókincsről és egyéb, tudományos tehát unalmas és a híveket nem érdeklő hülyeségekről bővebben is olvashat a témát felfedező Nyesten. (További h/t-k a tényleg.com-nak és a HVG-nek.)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.