Terrorizmusra szakosodott bíróság elé kerülnek azok a nők, akik a nők autóvezetési jogáért küzdöttek Szaúd-Arábiában

külföld
2014 december 25., 15:42
comments 76

A 25 éves Ludzsain Hathlult december 1-jén, a határon vették őrizetbe, amikor a saját autóját vezetve próbált belépni hazájába az Egyesült Arab Emírségekből. Vele együtt letartóztatták Majsza Alamudit, az Emírségekben dolgozó 33 éves szaúd-arábiai újságírónőt is, aki a nőjogi aktivista segítségére sietett.

A két vádlotthoz közelálló, névtelenséget kérő források szerint egy meghallgatáson, amit a keleti al-Ahsza kormányzóságban tartottak, a bíró úgy döntött, hogy terrorizmussal kapcsolatos ügyekre szakosodott rijadi Különleges Büntetőbíróság elé utalja az ügyüket.

Ez az első eset, hogy a nők autóvezetéshez való jogáért küzdő aktivistáknak a terroristákat felelősségre vonó törvényszék előtt kell felelniük. Emellett a sivatagi királyságban még nem fordult elő, hogy autóvezetéssel vádolt nőket ilyen hosszú ideje börtönben tartsanak.

photo_camera Szaúdi nő taxiba száll (FAYEZ NURELDINE / AFP)

Az aktivisták ügyvédei fellebbezést nyújtottak be a csütörtöki döntés ellen. A sajtót tájékoztató források szerint nem tudni, pontosan mivel is vádolják a két nőt, ám a nyomozás során úgy tűnt, hogy a hatóságokat jobban érdekli Hathlulnak és Alamudinak a közösségi médiában folytatott tevékenysége, mint az autóvezetés által elkövetett bűncselekmény.

A két nőnek együttvéve 355 ezer követője volt a Twitteren a letartóztatáskor. Mindketten bátran felléptek az autóvezetési tilalom ellen, emellett Alamudi volt a moderátora egy, a témával foglalkozó YouTube-műsornak. December elején a szaúdi hatóságok bezárták egy regionális emberi jogi szervezet honlapját, mivel az tudósított a két nő perbe fogásáról.

Októberben szaúdi nők tucatjai tettek közzé fotókat önmagukról, amint a volán mellett ülnek. A hatóságok akkor kemény megtorlással fenyegettek meg mindenkit, aki bomlasztja a társadalmi kohéziót. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.