Vlagyimir Putyin római császárként vált halhatatlanná Kasszimovóban

Csattanós válasz a huhogóknak (akik Lettországban keresztre feszítették Vlagyimir Putyin szobrát).

Az orosz elnököt ugyanis római császárként ábrázoló mellszobrot lepleztek le Putyin szülővárosától kb. 20 kilométerre északra, Kasszimovóban.

Az alkotást a térségbeli kozákok készíttették, akik így szeretnék megköszönni az államfőnek a korábban Ukrajnához tartozó Krím félsziget tavaly márciusi bekebelezését – közölte a helyi sajtó.

Andrej Poljakov, a szentpétervári kozák közösség vezetője a Fekete- és Azovi-tenger között elhelyezkedő félsziget annektálásának jelentőségét a berlini fal leomlásáéhoz hasonlította.

Az 50 centiméter magas mellszobor Putyint komoly arckifejezéssel, ókori római öltözékben, tógában és korabeli fegyverzettel mutatja.

A kozák közösség azért római császárként láttatja Putyint, mert ezzel szeretné kifejezni azt a vágyát, hogy az 1999 óta hatalmon lévő orosz elnök élete végéig Oroszország vezetője legyen.

A kezdeményezés ötletgazdái elárulták, hogy a szombaton leleplezett mellszobrot a jövőben egy kétszer nagyobb bronzszoborra cserélik le.

Az oroszországi kozákok azért küzdenek, hogy visszaszerezzék a Szovjetunióban elvesztett befolyásukat, és kezdettől fogva támogatják Putyint, aki jogilag törvényesítette működésüket.

A kozák csapatokat az 1917. októberi kommunista forradalom után szerelték le, és brutális üldöztetés áldozatai lettek, amiért sokaknak külföldi száműzetésbe kellett vonulniuk. Sztálin 1953-as halála után azonban sokan közülük visszatértek hazájukba.

Emberjogi aktivisták azzal vádolják a kozákokat, hogy üldözik a kisebbségi etnikumokat Oroszország déli régióiban, és erővel kitoloncolják őket onnan anélkül, hogy erre fel lennének jogosítva – írja az MTI.

Egyébként tavaly Szocsiban kozákok csapkodták a Pussy Riot tagjait, ebből lett ez a klip(Fotó: Olga Malceva / AFP)