Hős hazánkfiai: végre visszacsaptunk a londoni brókereknek

gazdaság
2015 augusztus 13., 08:28
comments 57

Kifinomult (!!) algoritmusokkal manipulálta az árakat a londoni tőzsdén egy háromtagú magyar csoport. A magyar brókerek egy sor illegális kereskedői technikát alkalmaztak, köztük a "spoofing" nevű trükköt, amiről többek között a Michel Lewis nevű bestseller-író is írt a Flash Boys című könyvében – ennek lényege az, hogy hatalmas mennyiségű megbízást adnak le bizonyos tranzakciókra, amiket az üzlet megkötése előtt visszavonnak, de így is úgy tűnhet, hogy nagyobb kereslet van egy-egy részvény iránt.

Csak hát elkapták őket – a vizsgálat már 2011-ben elkezdődött –, és

az ügyük történelmi is,

mert ez az első eset, hogy egy új brit hatóság, a pénzügyi etikai ügyekben felügyeleti hatóságként eljáró, 2012-ben felállított FCA kereskedők megbüntetésére kért volna egy londoni bíróságot.

bróker

A három magyar bróker neve, akik nagyban játszottak, jegyezzük meg őket (az ékezetek hiányoznak, mivel a brit bíróságon nem jelölték őket):

  • Szabolcs Banya,
  • Tamas Pornye,
  • Gyorgy Szabolcs Brad.

A londoni felső bíróság hármukat összesen 1,1 millió font bírság megfizetésére kötelezte – ez nagyobb bírság, mint amit Tarsoly Csaba vagy Pintér Zoltán valaha kaptak –, továbbá cégüket, a Seychelle-szigeteki Mineworld-öt 5 millió fontra, svájci partnerüket, a Da Vinci Invest nevű alapkezelőt pedig további 1,5 millió fontra (ők már jelezték  fellebbeznek; a bíróság elfogadta az érvelésüket, hogy talán nem tudtak a csalásokról, de a bíró szerint jobban kellett volna ellenőrizniük, hogy mi történik partnerüknél).

Ezen túl a kereskedésből származó nyereséget is be kell fizetniük a kereskedőknek.

UPDATE. Elértük telefonon Brád Györgyöt, aki a közelmúltban kezdett dolgozni a Gádoros és Vidéke Takarékszövetkezetnél. De sajnos nem akart nyilatkozni az üggyel kapcsolatban. (2010-ben a jelek szerint az Aegonnál dolgozott, legalábbis ezt a hirdetést ő adhatta fel)

(Financial Times, Guardian, FCA)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.