14 menekültügyi állítás a kormánytól, ami vagy kamu, vagy csak érthetetlen

POLITIKA
2015 szeptember 23., 07:12
comments 386
  • Elméletileg szeptember 15-én (gyakorlatilag már az előző este) új világ jött el Magyarországon. Épülnek a kerítések, nehezebben jutnak be a menekültek, áll a balhé az országtól délre.
  • A kormány erre mit csinál? Össze-vissza beszél, de úgy, ahogy még a legszebb napjain sem.
  • Itt a Heti Hazugsághíradó: 14 állítás a kormánytól, ami ferdítés, hazugság vagy egyenesen rágalom, esetleg örökre rejtély marad.

1. Minden feltétel adott

photo_camera Fotó: Kovács Tamás / MTI

Kovács Zoltán kormányszóvivő múlt kedden elmondta, hogy továbbra is minden feltétele adott annak, hogy a menekültek menedékkérelmet nyújtsanak be Magyarországon. A gyakorlatban az új törvények értelmében jó eséllyel csak családos és beteg menekültek léphetnek Magyarországra.

2. Minden gyerekről gondoskodunk

photo_camera Kép: Kovács Zoltán / Instagram

Ugyanő ugyanaznap azt is állítótta, hogy „mindenkiről igyekszünk gondoskodni, a gyermekek a jelenlegi helyzetben is különleges elbánásban részesülnek”. Ehhez képest 2015-ben 44 693 kiskorúból Magyarország 51-nek nyújtott menedéket.

3. A rendőrök nem találtak olyasmit, amit törölni kellett volna

kovács zoltán

Még mindig Kovács Zoltán múlt kedden arra is reagált, hogy az AP szerint a magyar rendőrök kutyákat uszítottak a menekültekre, majd töröltették az erről készült felvételt. A kormányszóvivő erről azt mondta, hogy a dolog nem úgy történt, ahogy az AP-s tudósító beszámolt róla, hanem úgy, hogy a rendőrök valóban megnézték a kamera tartalmát, de nem volt mit törölni, mert nem találtak rajta olyan felvételt. Az egészben az a legérthetetlenebb, hogy ha nem történt semmi, akkor a rendőrök mégis milyen alapon nézték meg, hogy miről készített felvételt a sajtó, és hogy milyen jogon töröltettek volna róla bármit.

4. Kiket tart Orbán liberálisnak?

Orbán még szeptember 5-én mondott beszédet Kötcsén, de csak szerdán jelent meg a teljes beszéd, amiben főleg a nyugati liberálisokat támadta. Szerinte Magyarországgal szemben Európát ma a liberálisok uralják, nagyrészt az ő kezükben vannak a konzervatívok gondolatait is közvetítő interpretáló eszközök, csatornák. Orbán a hipokritaság rendszerré szervezett gondolati térségének nevezte a liberalizmust, szervezett képmutatásnak a liberális külpolitikát, amiben a jónak mondott tettek mögött általában pénz, olaj, és nyersanyag van.

photo_camera Fotó: Fehér Ház / Wikipedia

„Valójában nem jót tettek, amikor méltóztattak szétbombázni Irakot vagy éppen Szíriát, hanem a legrosszabbat”, miközben azt szeretnék, hogy a világ elismerje, ők állnak a jó oldalon – mondta Orbán. Mint ismeretes, Irakba – másodszor, a szintén republikánus George Bush után a fia – George W. Bush küldte az amerikai hadsereget, és a keményen vallásos, konzervatív elnök legnagyobb politikai ellenségei a liberálisok voltak.

5. Miféle gyerekeket dobtak át?

Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója a helyszínen tartott sajtótájékoztatón azt mondta, hogy a szerdai horgosi migránsok és rendőrök közötti összecsapásban 20 rendőr megsérült, és 2 kisgyereket, egy fiút és egy lányt a menekültek átdobtak a határ magyar oldalára, őket mentő vitte el. Az M1 tudósítója azt mondta, hogy az eséstől meg is sérültek, és az őket átdobók ezt azért tehették, mert arra számítottak (hiába), hogy a rendőrök emiatt megenyhülnek, és kinyitják a kerítést.

omv-kut-roszke2-clk-d1

Mivel erről azóta nem volt hír, teljes rejtély, hogy mi történt, így megkérdeztük a rendőrséget, hogy pontosan mi történt, és hol tart a nyomozás: a szülők átadták a kerítésen a rendőröknek a gyerekeket, hogy biztonságban legyenek (mint például ezen a pár nappal korábbi felvételen), vagy a gyerekeket valakik akaratuk ellenére áthajították a kerítésen, ráadásul úgy, hogy a túloldalon senki sem kapta el őket, és emiatt kellett őket ellátni? A rendőrség csak annyit válaszolt: „a rendőrök biztonsági intézkedés keretében átadták a két gyermekeket a mentőszolgálat munkatársainak”. Hétfőre Bakondi György is visszatáncolt, mint mondta:

„Én azt láttam, hogy a rendőrök a kerítéstől elhoznak két gyereket, és azt mondták, hogy átjöttek a kerítésen. Áttették vagy átdobták. [...] Én ott azt hallottam, hogy átdobták.”

6. Terrorista blabla

Szerda este az M1 robbantott azzal, hogy „meg nem erősített források” szerint a rendőrség elfogott egy „azonosított terroristát”. Bakondi György miniszterelnöki tanácsadó hamar meg is erősítette, hogy egy férfit terrorizmussal vádolnak, mert arra biztatta a szerb határon várakozó menekülteket, hogy törjék át a magyar határkerítést, és ez szerintük kimeríti a terrorcselekmény elkövetésének fogalmát.

m1 kozteve terrorista

A rendőrség arabul, képekkel is keresi a hangadókat, akiket a köztévé nem is terrorcselekmény gyanújával mutogatott, hanem lazán leterroristázott, ami nyilvánvaló rágalmazás (a nyomozás jelen szakaszában még akkor is, ha valóban terroristák lettek volna az illetők). Ahogy egyébként Orbán is azt mondta, hogy már fogtak terroristát. Azóta kiderült, hogy a férfi állítólag egy olyan fedőszervezet tagja, ami nem is minősül terrorszervezetnek.

7. Hol van a több ezer befogadott keresztény arab?

balog_zoltan_emmi_miniszter_emberminiszter

Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter rántotta elő hirtelen Párizsban azt a védekezést – válaszul a menekültügy kezelését kritizálóknak –, hogy az elmúlt években Magyarország több ezer, keresztény (kopt) vallású iraki és egyiptomi családot fogadott be a legnagyobb titokban. Többször írtunk arról, hogy ennek sehol semmi nyoma sincs, és hogy még a magyarországi koptok sem tudnak róla, hogy történt volna ilyesmi.

8. Arányos fellépés

Csütörtöktől kezdve Bakondi György, Kósa Lajos, Lázár János és Orbán Viktor is azt mondta a horgosi balhéról, hogy: „A magyar rendőrség törvényesen és szakszerűen, túlzások nélkül látta el a feladatát szerdán.”

photo_camera Fotó: Christopher Furlong / Getty Images

Pedig az, hogy viperával ütöttek újságírókat és gyerekkel álló szülőket is, nem biztos, hogy arányos fellépés, vagy akár az, hogy a rendőrség két napig fogva tartott három külföldi újságírót, akiket a határzár tiltott átlépésével gyanúsítottak, miután a tömeg átsodorta őket a magyar területre. Az Origo meg is írta, hogy 2006 óta nagyot fordult a Fidesz, hiszen a vipera a TEK-nél 2012 óta rendszeresített eszköz.

9. Ki állít szembe kultúrákat?

Szijjártó Péter külügyminiszter csütörtökön azt mondta, hogy:

„Most, amikor egyértelmű törekvések vannak arra, hogy világvallásokat, kultúrákat próbáljanak egymással mesterséges és mesterkélt módon szembe állítani.”

De honnan jönnek ezek az egyértelmű törekvések? A kötcsei és a hétfői parlamenti Orbán-beszéd segít ebben eligazodni.

photo_camera Orbán tavaly Szaúd-Arábiában (Fotó: Orbán Viktor / Facebook)

10. Betartunk az egyezménynek

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön azt állította, hogy:

„Csak Magyarország képes az uniós tagállamok közül betartani a schengeni egyezményt.”

photo_camera Fotó: Árvai Károly / Magyarország Kormánya

Hogy mennyire védjük meg Schengent, arról itt van néhány cikk a következő napból:

Megkérdeztük a rendőrséget, hogy regisztrálják-e, és ujjlenyomatot vesznek-e azoktól, akiket a horvát határtól Szentgotthárdig buszoztattunk, de csak annyit válaszoltak, hogy „a rendőrség mindent megtesz a schengeni határ-ellenőrzési kódex és a dublini egyezmény szabályainak betartása érdekében”. Kovács Zoltán viszont bevallotta: a menekültek jó részét nem regisztráljuk.

11. Csupasz pisztoly a határon

photo_camera MTI Fotó: Varga György

Bakondi György azt állította, hogy péntek délután 40 horvát rendőr is kísérte azt a közel 1000 menekültet, akik vonattal érkeztek Magyarbólyba, és hogy a mozdonyvezetőt letartóztatták, 40 felfegyverzett horvát rendőrt pedig a magyar rendőrök lefegyvereztek. A lefegyverzést nemcsak a horvát belügyminiszter, de még a magyar rendőrség is cáfolta, de Kovács Zoltán továbbra változatlanul ragaszkodik a történethez, miközben már Bakondi is csak igazoltatásról és feltartóztatásról beszél. (Schengeni adalék, hogy a menekülteket még aznap az osztrák határ közelébe vitték, ahol gond és regisztráció nélkül átgyalogoltak Ausztriába.)

12. Országos siker

photo_camera Péntek délutánra már kb. 1700 menekültet buszoztattak a magyar határra a horvátok (Fotó: Mohai Balázs / MTI)

Bakondi György miniszterelnöki főtanácsadó szombaton azt mondta: sikeresen megállítottuk a menekülteket a szerb határnál. Ez annyiban igaz, hogy 3 napig valóban kevesebben jöttek Magyarországra, hogy aztán ugyanúgy áramoljanak be Horvátországon keresztül.

13. Hol a pénz?

photo_camera Tállai András egy Orbánt és Puskást ábrázoló képpel

Tállai András nemzetgazdasági államtitkár szombaton azt mondta, hogy idén 60 milliárd forintot költ a kormány a menekülthullámra, és az előre nem tervezett kiadást a költségvetés tartalékából fizetik ki. Csakhogy a tartalék a hírek szerint augusztusra 8 milliárd forintra apadt, így nem világos, miből állná a kormány a költségeket.

14. A magyar Winston Wolfe, a problémamegoldó

photo_camera Orbán Viktor miniszterelnök fogadja Szultán bin Szaíd Al Manszúrit, az Egyesült Arab Emírségek gazdasági miniszterét az Országházban szeptember 15-én (Fotó: Botár Gergely / Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTI)

Orbán Viktor hétfőn azt mondta a parlamentben, hogy szerinte nem az EU szíve felé kell húzni a problémát, és engedni egyre beljebb a migránsokat, hanem helyben kell megoldani a dolgot. „Segítsünk azoknak az országoknak, ahol már most is több millió menekült van, akik a válság végével haza akarnak térni” – mondta. Ez nagyon szép gondolat, csakhogy közben (valószínűleg regisztrálás nélkül) a horvát határról az osztrák határhoz buszoztatjuk a menekülteket, szó szerint az EU szíve felé húzva a problémát.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.