A Portfolio szerint Magyarország túlköltekezhet az uniós támogatásokkal

Idén novemberben a Portfolio számításai szerint 404 milliárd forintnyi uniós támogatást fizetett ki a magyar állam a pályázóknak. Ez új rekord, látszik is belőle, hogy brutális sebességgel zajlanak a kifizetések.

Eddig ebben a fejlesztési ciklusban összesen 8910,2 milliárd forintnyi EU-s pénzt fizettünk ki.

Lázár János egyik korábbi sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy a ciklusra vonatkozó teljes támogatási összeg 9000-9100 milliárd forint körül állhat meg, tehát a már kifizetett pénz nagyon közel került ehhez a számhoz.

Korábban viszont a Miniszterelnökség szakértői 8600-8700 milliárd forint körüli teljes hétéves keretet emlegettek és a Portfolio számítása is nagyjából eköré lövik be a teljes EU-s támogatási összeget. Lázár is csak az utóbbi hetekben kezdett 9000 milliárd fölötti számokról beszélni, pedig az utóbbi időben nem volt olyan forintgyengülés, ami indokolna egy ekkora ugrást az euróban fizetett összeg forintértékében.

Így viszont oda jutottunk, hogy kifizettünk 8910 milliárd forintot egy olyan EU-s persely terhére, amiben jó eséllyel csak 8600-8700 milliárd forint van.

Ha ez így van, akkor a túlfizetést a magyar költségvetésnek kell lenyelnie, ami ugyan idén nincs rossz helyzetben, de egy ilyen többletkiadás könnyen boríthatja a terveket.