Az MNB kivizsgálta a Kovács Zoltán – Kovács Ákos – Kormány – Telekom nyilatkozatok tőzsdei hatását

gazd
2016 január 11., 15:46
comments 70

December 17-én a magyar kormány megvédte az Alkotmányt és a szólásszabadságot is. 

Legalábbis erre hivatkozva jelentette be Kovács Zoltán kormányszóvivő 13:42-kor, hogy a kormány felmondja az összes szerződését a Magyar Telekommal. 

Korábban ugyanis a Magyar Telekom felmondta Kovács Ákos popzenész (nem rokona Kovács Zoltánnak) szponzorációs szerződését, mert a német hátterű vállalat nem tudott azonosulni Kovács (Ákos) női szerepekkel kapcsolatos televíziós megjegyzésével.

Mivel a kormánynak és a Magyar Telekomnak sok közös üzlete van, köztük milliárdos tételek is, ezért a hír érzékenyen érintette a cég megítélését: a Telekom tőzsdei árfolyama rövid idő alatt több mint 3 százaléknyit zuhant. 

photo_camera Kovács Zoltán nyilatkozata ezt tette a részvények árával.

15:03-kor Kovács (Zoltán) pontosított: csak a mobilinternet-előfizetéseket mondják fel a minisztériumok. Ebből kiderült, hogy a kormány gesztusa inkább csak szimbolikus, sok pénzt nem veszt a Magyar Telekom, és így a részvények árfolyama is majdnem visszatért eredeti értékhez.

Miért mondott nagyot elsőre a kormányszóvivő? Még aznap este Szily László feltette a kérdést a 444-en:

  • Valakinek a kedvéért gyors árfolyam-ingadozást szerettek volna elérni?

Hiszen aki tudta, hogy a 13:42-es hír csak rémhír, az egy óra alatt kereshetett 3 százalékot. Persze az ötletet Szily is óvatosan kezelte: „ez még a magyar viszonyokat ismerve is túl durva gondolat” - tartott távolságot saját felvetésétől.

A kérdés viszont felmerült Tóth Bertalan szocialista képviselőben is. December 23-án írásban rá is kérdezett Matolcsy Györgynél, az MNB elnökénél, akihez a penzügyi szektor felügyelete is tartozik.

Tóth kérdése így hangzott:

Volt-e bennfentes kereskedelem vagy egyéb spekuláció a Kormány és a Telekom közötti szerződések felmondásával kapcsolatos „pontatlan” kormányzati kommunikáció miatt?

Mostanra megérkezett Matolcsy György válasza. Az MNB megvizsgálta a napi tranzakciós jelentéseket, a piaci adatokat, és arra jutott, hogy:

Az MNB piacmonitoring tevékenysége alapján rendelkezésre álló, illetve a nyilvánosan elérhető információk alapján nem merült fel bennfentes kereskedelemre vagy piacbefolyásolásra utaló olyan gyanú, amely (…) piacfelügyeleti eljárás hivatalból történő megindítását tette volna szükségessé.”

Vagyis nincs nyoma annak, hogy spekuláció miatt mondta volna rosszul elsőre a szóvivő Kovács, hogy mit tesz a kormány a popzenész Kovácsot ért sérelem megtorlásáért.

Ugyanakkor a magyar társadalom még nem nyugodott meg. Hétfői hír, hogy száz pszichológus fejezte ki rosszallását, amiért egy kollégájuk Kovácscsal (Ákossal) fújt egy követ.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.