Elismerte a kormány, hogy megoldhatatlan orvoshiánnyal küzd az ország

Egészségügy
2016 március 02., 17:06
comments 508

"Súlyos az emberhiány a teljes humánerőforrás-ágazatban" - erről Beneda Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) egészségpolitikáért felelős helyettes államtitkára beszélt Siófokon, ahol a Magyar Kórházszövetség XXVIII. kongresszusát nyitották meg szerdán. 

photo_camera

Beneda az MTI tudósítása szerint teljesen nyilvánvaló tényként beszélt arról, hogy mennyire súlyos krízisben van az egészségügy, így például azt is elmondta, hogy 

"bármit csinálnak, nincs és nem lesz elegendő orvos ahhoz, hogy a jelenlegi egészségügyi ellátási struktúrát fenntartsák."

Az államtitkár hozzátette ehhez azt is, hogy elkerülhetetlen a rendszer átalakítása. Elmondása alapján a probléma Északkelet-Magyarországon a legsúlyosabb, de ez nem jelenti azt, hogy az ország nyugati fertályát ne érintené. 

"A háziorvosi ellátás területén 5-10 éven belül egészen bizonyosan komoly orvoshiány lesz, mert annyi orvost, amennyi kikerül a rendszerből, nem lehet majd pótolni"

- folytatta Beneda, aki szerint az egyetlen megoldás a szakdolgozói réteg továbbképzése lenne; egyedül az ő szisztematikus utóképzésük jelenthetne szakképzett segítséget a háziorvosoknak. Egy háziorvost és egy assisztenst magukban foglaló praxisokat igyekeznek majd minimum két szakképzett munkaerővel feltölteni. Arról is beszélt, hogy a háziorvosoknál öt év alatt 40 százalékkal emelkedett a praxisok finanszírozása, de ez még így is elmarad a kórházi szakorvosok "ügyeletekkel megtűzdelt" szuperbruttó fizetésétől. 

"Az az elképzelés, hogy a felesleges szakellátási kapacitásokból átáramlanak orvosok az alapellátásba, csak kis mértékben valósult meg, mert az érintettek inkább nyugdíjba vagy külföldre mentek"

- ismerte el az államtitkár, hogy az orvosok elvándorlása az egyik legsúlyosabb problémája a magyar egészségügynek, aki arra is kitért, hogy az alapellátásban dolgozó fogorvosok helyzete is különösen nehéz. 

Beszélt még Benedán kívül Mészáros János, egészségügyi ellátórendszer működtetéséért felelős helyettes államtitkár, aki azt szorgalmazta, hogy kerüljenek ki a szakellátásból azok az ellátási formák, amelyek inkább a szociális ágazathoz tartoznak - példaként említette a krónikus ellátási formák kapacitását, amelynek átadását úgy tervezik, hogy közben az erre elkülönített források az ágazaton belül maradnak.

Hétvégi évértékelőjén Orbán Viktor miniszterelnök is kitért az egészségügyben tapasztalható elégedetlenségre, de a humánerőforrás problémáival nem foglalkozott, inkább az infrastruktúráról beszélt. Örömének adott hangot, hogy a vidéki kórházak már nyugat-európai módra néznek ki, és hogy Budapesten hamarosan megépül az új szuperkórház. 

(MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.