Elismerte a kormány, hogy megoldhatatlan orvoshiánnyal küzd az ország

2016 március 2., szerda 17:06
524

"Súlyos az emberhiány a teljes humánerőforrás-ágazatban" - erről Beneda Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) egészségpolitikáért felelős helyettes államtitkára beszélt Siófokon, ahol a Magyar Kórházszövetség XXVIII. kongresszusát nyitották meg szerdán. Beneda az MTI tudósítása szerint teljesen nyilvánvaló tényként beszélt arról, hogy mennyire súlyos krízisben van az egészségügy, így például azt is elmondta, hogy 

"bármit csinálnak, nincs és nem lesz elegendő orvos ahhoz, hogy a jelenlegi egészségügyi ellátási struktúrát fenntartsák."

Az államtitkár hozzátette ehhez azt is, hogy elkerülhetetlen a rendszer átalakítása. Elmondása alapján a probléma Északkelet-Magyarországon a legsúlyosabb, de ez nem jelenti azt, hogy az ország nyugati fertályát ne érintené. 

"A háziorvosi ellátás területén 5-10 éven belül egészen bizonyosan komoly orvoshiány lesz, mert annyi orvost, amennyi kikerül a rendszerből, nem lehet majd pótolni"

- folytatta Beneda, aki szerint az egyetlen megoldás a szakdolgozói réteg továbbképzése lenne; egyedül az ő szisztematikus utóképzésük jelenthetne szakképzett segítséget a háziorvosoknak. Egy háziorvost és egy assisztenst magukban foglaló praxisokat igyekeznek majd minimum két szakképzett munkaerővel feltölteni. Arról is beszélt, hogy a háziorvosoknál öt év alatt 40 százalékkal emelkedett a praxisok finanszírozása, de ez még így is elmarad a kórházi szakorvosok "ügyeletekkel megtűzdelt" szuperbruttó fizetésétől. 

"Az az elképzelés, hogy a felesleges szakellátási kapacitásokból átáramlanak orvosok az alapellátásba, csak kis mértékben valósult meg, mert az érintettek inkább nyugdíjba vagy külföldre mentek"

- ismerte el az államtitkár, hogy az orvosok elvándorlása az egyik legsúlyosabb problémája a magyar egészségügynek, aki arra is kitért, hogy az alapellátásban dolgozó fogorvosok helyzete is különösen nehéz. 

Beszélt még Benedán kívül Mészáros János, egészségügyi ellátórendszer működtetéséért felelős helyettes államtitkár, aki azt szorgalmazta, hogy kerüljenek ki a szakellátásból azok az ellátási formák, amelyek inkább a szociális ágazathoz tartoznak - példaként említette a krónikus ellátási formák kapacitását, amelynek átadását úgy tervezik, hogy közben az erre elkülönített források az ágazaton belül maradnak.

Hétvégi évértékelőjén Orbán Viktor miniszterelnök is kitért az egészségügyben tapasztalható elégedetlenségre, de a humánerőforrás problémáival nem foglalkozott, inkább az infrastruktúráról beszélt. Örömének adott hangot, hogy a vidéki kórházak már nyugat-európai módra néznek ki, és hogy Budapesten hamarosan megépül az új szuperkórház. 

(MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt