Az egészségügyi államtitkár szeretné, ha többet nem kéne a parlamentben foglalkozni a kórházi fertőzésekkel

Egészségügy
2016 március 07., 15:16
comments 158

Két héttel azután, hogy először írtam róla, hétfőn a parlament plenáris ülésén is téma lett az évente 99 ezer embert megbetegítő kórházi fertőzések ügye, amit az ÁNTSZ illetékese szerint 50-70 százalékkal is csökkenteni lehetne, például azzal,

ha a jelenleg használt 6 liter/1000 betegnap kézfertőtlenítő helyett a WHO előírásainak megfelelő 20 liter/1000 betegnap is rendelkezésre állna.

Ezt a mennyiség még a piacon kapható legdrágább kézfertőtlenítőből is évi 1,5 milliárd forintos tétel volna.

A parlamentben Lukács György, a Jobbik civilben orvos frakcióvezető-helyettese kérdezett rá az ügyre, megismételve a kórházi fertőzésekkel, illetve az azokról készülő felmérésekkel kapcsolatos legnagyobb problémákat.

A kérdésre válaszolva Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyi államitkár kijelentette, hogy

a probléma nem csak Magyarországon létezik,

amúgy meg

reméli, hogy többet ezzel nem kell foglalkozni az Országgyűlésben.

Amihez még hozzátette, hogy nem tervezik bevezetni a kórházi fertőzések intézményenkénti, illetve osztályonkénti nyilvántartását. Ez az ügyben megszólaló orvosok szerint az éves trendeket bemutató adatsorok mellett azért lenne különösen fontos, mert így lehetne megállapítani, hogy hol csinálnak valamit rosszul. (Via Vidék.ma)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt