Most már csak a Kúrián múlik, hogy el lehet-e csalni egy népszavazást Magyarországon

2016 április 3., vasárnap 19:40

Kicsit több, mint két hónapja maradt a Kúriának eldönteni, hogy mi lesz a boltok kötelező vasárnapi zárva tartásáról szóló népszavazással. Egészen pontosan abban kell állást foglalniuk, hogy rendben volt-e Erdősi Lászlóné és a kopaszok népszavazási kezdeményezése.

Február 23-án hajnalban 15-20, Kubatov Gábor fideszes pártigazgatóhoz köthető kidobó szállta meg a Nemzeti Választási Iroda épületét.

Izomemberek a Nemzeti Választási Iroda előterében február 23-án

Ők fizikai erővel akadályozták meg, hogy az MSZP-s Nyakó István népszavazást kezdeményezzen a vasárnapi zárva tartás ellen, és lehetővé tették, hogy Erdősi Lászlóné illetve kísérője a saját kezdeményezésükkel beelőzzék az ellenzéki politikust.

A kormánynak illetve a Fidesz-nek sokkal jobb, ha Erdősiné népszavazási kezdeményezése megy tovább, és Nyakóét elkaszálják.

A hivatalos eljárások eddig ennek a hatalmi érdeknek megfelelően alakultak. A választások tisztaságáért felelős legfőbb állami szervezet, a Nemzeti Választási Bizottság a körülmények ellenére Erdősiné és a kopaszok kérdését engedte tovább, Nyakóét nem.

A Nemzeti Választási Bizottság tagjai a térfigyelő kamerák egy felvételét nézik - Fotó: Botos Tamás

Később a Kúria is arra jutott, hogy nincs bizonyíték a kopaszok és Erdősiné összejátszására.

Annak ellenére döntöttek így, hogy a helyszínen készült egyik fotón jól látni: a kopaszoknál is Erdősiné népszavazási kezdeményezése van, rajta az idős asszony aláírásával. Azt senki sem gondolhatja komolyan, hogy az izomembereknél csak véletlenül volt ott pont ez a papír, és nem volt közöttük együttműködés.

Ráadásul március 18-án nyilvánosságra került egy újabb videofelvétel a Nemzeti Választási Iroda bejáratánál lévő térfigyelő kamerából. Ezen nem csak az látszik, hogy Nyakó előbb ért az épülethez, mint Erdősiné és segítője, de az is, hogy a kopaszok vezetője hogyan osztja ki embereinek az Erdősiné papírját tartalmazó mappákat, és az is, ahogy a verőemberek előreengedik a nőt, illetve később kísérőjét, de Nyakóékat egy darabig nem hagyják bejutni az épületbe.  

Kopaszok gyülekeznek a Nemzeti Választási Iroda épülete előtt február 23-án hajnalban.

Ez utóbbi videofelvételt Nyakó hiába kérte, nem kapta meg időben, hogy benyújtsa az esetet vizsgáló Kúriának

Ilyen előzmények után kell a Kúriának újra dönteni a népszavazások ügyében. A történetnek ott három kimenetele lehet:

  • Újra arra jutnak, hogy a körülmények ellenére nem volt összejátszás, és Erdősiné elkezdheti gyűjteni az aláírásokat, ezzel legalább újabb négy hónapig húzva az ügyet.
  • Arra jutnak, hogy nincs rendben Erdősiné népszavazási kezdeményezése, azt kidobják, és az MSZP-s Nyakó Istvánét továbbengedik.
  • Nem engedik tovább sem Erdősiné, sem Nyakó kezdeményezését, és kezdődhet a folyamat elölről.

Nyakó a Kúriának küldött beadványában, amit március 11-én adott be, és amiről 90 napon belül dönteni kell, 3 érvet hoz fel.

Egyrészt azt mondja, hogy Erdősiné nem maga "blokkolta" a kezdeményezését a Nemzeti Választási Iroda előterében, hanem a kritikus pillanatban segítője cselekedett helyette. Ez azért lehet érdekes, mert korábban egy MSZP-s kezdeményezést pont azért dobtak ki, mert nem személyesen nyújtották be. Akkor nagy jelentőséget tulajdonítottak a hatóságok a személyességnek, a mostani eljárásban viszont ez nem tűnt erős szempontnak, legalább is eddig.

Kopaszok akadályozzák az MSZP-s Nyakó Istvánt a Nemzeti Választási Iroda előterében február 23-án délelőtt

A második érv a kopaszok és Erdősiné együttműködése, és az, hogy az izomemberek fizikailag akadályozták őt a benyújtásban. Ez azért fontos, mert az NVB és a Kúria is megállapította már, hogy a kopaszok jogellenesen viselkedtek, de mindkét testület arra jutott, hogy ezt Erdősinétől függetlenül tették, így az idős asszony kezdeményezése rendben van. Ez a legerősebb érv a beadványban, és ez az, amiről több egyértelmű bizonyíték került elő az elmúlt hetekben.

A harmadik érv Erdősiné kérdésével foglalkozik. Az úgy hangzik, hogy

"Egyetért-e Ön azzal, hogy a kiskereskedelmi üzletek - a kiskereskedelmi szektorban történő vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló 2014. évi CII. törvény szerint - továbbra is zárva tartsanak vasárnap?"

Ezzel Nyakó szerint az a probléma, hogy nem egyértelmű, ünnepnapokra például nem vonatkozik, pedig a törvényi tiltás igen, ráadásul a Kúra gyakorlata eddig az volt, hogy megerősítő népszavazást, olyat, ami egy törvény fenntartására irányul, nem lehet tartani. A három közül ez a leggyengébb, vagy legalább is leginkább jogtechnikai érv.